10 dingen die je herkent als je op kot zit

Studententijd, op kot zitten, ‘t schoon leven, synoniemen van elkaar? Wij sommen 10 leuke en minder leuke dingen op, aan op kot zitten. We organiseren ook een wedstrijd voor het #VuilsteKot: hieronder meer. 

Omdat we met een positieve blik in het leven staan, eerst de voordelen van op kot zitten:

1.   Vrijheid

Het pronkstuk van het leven op kot: geen gezaag, geen geklaag. Gewoon doen wat jij wilt en wanneer je het wilt.

via GIPHY

2.    Party every night

Zeker als je uit een zogenaamd ‘boerendorp’ komt, is op kot gaan een verrijking. Iedere avond is er wel iets te doen. Verveling? Dat ken je niet meer.

via GIPHY

3.    Stiekem uitslapen en niet naar de les gaan

Wie thuis zit, heeft misschien nog controle van zijn of haar ouderlijk regime. “Seg, zou gij is niet naar u les vertrekken?’: niemand die deze vraag op kot zal stellen. Ook mis je de wonderlijke pendelpret die duizenden studenten dagdagelijks meemaken. Bye bye te krappe trein.

4.    Ongestoord XX’en

Voor de badboys en badgirls onder ons: je kan ongestoord je ding doen in alle opzichten. Op kot gaan geeft je alle vrijheid, denk wel aan je buren!

via GIPHY

5.    Onverwacht bezoek

Je kent het wel: je wilt een rustige avond, gezellig alleen voor de televisie tot ineens de bel gaat. Bezoek! Je avondje televisie verandert in een avond van het ene café naar de andere cocktailbar. Volgens velen het leukste aan op kot zitten.

Naast al de voordelen, zijn er ook enkele (kleine) nadelen:

1.   Zondag met de trein, vrijdag terug

We hebben te snel vaarwel gezegd aan de trein: jammer genoeg moet je nog heen en weer naar huis. Twee keer per week treinplezier! Voor de verwende jongens en meisjes< die worden naar kot gebracht door mama of papa.

via GIPHY

2.   Huishouden

Het grootste minpunt van op kot gaan: huishouden. Zelf koken, naar de supermarkt gaan, afwassen, vuilnis buitenzetten, opruimen. Je beseft pas hoeveel werk dit is als je het zelf moet doen. Daarom dat ook zoveel studenten dit zo lang mogelijk uitstellen, met een grote afwasberg of fruitvliegjes tot gevolg.

3.   Niet meer in je bed geraken

Voor wie niet een heel groot kot heeft en verplicht een stapelbed op moet, kan het soms een probleem zijn dat je niet meer in bed geraakt. Volgende keer toch eentje minder drinken…

via GIPHY

4.   Bijkomen

Voor diegene die niet echt gezond koken of toevallig naast een frituur wonen. Die kennen de pijn van het kilotjes bijkomen in je kotjaren. Laat je niet verleiden door die kebab’s of frietjes.

5.   Studeren

Doordat er op kot zoveel te doen is, komt er van studeren soms iets minder in huis. Maar geen getreur als je dit artikel nu leest. Je hebt nog een zestal weken om dat in te halen. Succes!

via GIPHY

Toch meer voor- dan nadelen in ons lijstje. Ken jij er nog? Laat het ons weten.