18 september 2020

Fat White Family (+Shht) @ Ancienne Belgique, AB Box: Je moest erbij geweest zijn (★★★★½)

-

Advertentie

Fat White Family is zo’n band die je live moet gezien hebben om volledig mee te zijn in het verhaal. De Britten hebben al 3 meer dan verdienstelijke albums uitgebracht maar op het podium brengen ze toch telkens dat tikkeltje extra. Op plaat klinkt alles mooi gestroomlijnd maar hun concerten zijn pure chaos. Frontman Lias Saoudi aan het werk zien, is iets wat je niet snel vergeet en ook vanavond in de Ancienne Belgique was dit niet anders.

Het voorprogramma werd vanavond voorzien door de Gentse band Shht. Ook hen aan het werk zien is een ware totaalbeleving. De band is een fenomeen in de Belgische muziekscene. Zo speelden ze tijdens de Gentse Feesten deze zomer nog een 3-uur durende set in een stomend hete Bar Broos. Liveshows van Shht staan garant voor absurditeit en eclecticisme. Hun muziek is luid en chaotisch en het lichtspel droeg hier vanavond meer dan zijn steentje in bij. Ondanks een nog niet volledig gevulde AB Box kregen ze toch het publiek vlot mee met hun freakshow. ‘I’m in Africa / Ouagadougou Wagada / Chakamaka’ klonk het. Wij hadden eerder het gevoel in Absurdistan te zijn. Het was een waardige voorproever voor wat ons te wachten stond.

View this post on Instagram

#fatwhitefamily

A post shared by @ wilfrieddubois on

Het is de gewoonte dat bands die met een nieuw album touren, hun sets starten met nummers van dat album maar Fat White Family lapte dit mooi aan hun laars. ‘Auto Neutron’, ‘I Am Mark E Smith’ en ‘Tinfoil Deathstar’ was het old school drieluik waar het concert mee werd afgetrapt. Leadzanger Lias Saoudi maakte direct duidelijk wat zijn intentie was: de AB afbreken. Eén nummer, meer had hij niet nodig om al het publiek in te duiken en bij derde nummer ‘Tinfoil Deathstar’ vloog zijn t-shirt het publiek in, gevolgd door (alweer) Saoudi zelf. De lijfelijke aroma’s kregen we er gratis bij. Het was zeker niet de laatste keer dat hij de menigte opzocht en ook zijn riem kreeg de eer om het publiek op te zoeken. Saoudi leek volledig weg van de wereld te zijn en met momenten kon je denken dat de man bezig was met zijn laatste adem uit te blazen maar hij hield zich kranig. Of di