20 september 2020

© Steven Elias

Michael Kiwanuka @ Ancienne Belgique, AB: Waar de muziek spreekt (★★★★)

-

De Britse singer-songwriter Michael Kiwanuka hield gisteren, op zijn Europese tournee halt, in de Brusselse Ancienne Belgique. De Brit met Oegandese roots reist momenteel de wereld rond om zijn derde album ‘KIWANUKA’ voor te stellen.

Voor Michael Kiwanuka begon het in 2012 met de winst van het prestigieuze BBC Sound Of. Met zijn debuutplaat ‘Home Again’ deed de Brit het wereldwijd meteen erg goed. Pas vier jaar later, in 2016, volgde opvolger ‘Love & Hate’ en begin november bracht de man zijn derde album ‘KIWANUKA’ uit. Die kwam hij vol trots zondagavond voorstellen in een uitverkochte grote zaal.

© Steven Elias

Het was een avondje met prachtige stemmen, gisteren in Ancienne Belgique. Beginnen deden we met de in LA geboren en in de UK getogen Celeste. Met haar gouden stem die iedereen vol verbazing sloeg, kreeg ze de zaal meermaals aan haar lippen gekluisterd. Vooral het beklijvende ‘Strange’ maakte de zaal muisstil. Het was zelden zo stil tijdens een voorprogramma. Je kan ze opnieuw solo aan het werk zien op Les Nuits Botanique 2020.

Michael Kiwanuka: waar de muziek spreekt

Kiwanuka is niet de man van veel woorden. Stilzwijgend, maar onder een luid applaus betrad de Brit het podium. Geen enthousiaste begroeting, maar gewoonweg muziek. Laat dat nu ook zijn waar Kiwanuka voor staat. Pure muziek die een wonderlijke eerlijkheid in zich houdt. Openen deed hij met ‘One More Night’, het begin van een tocht tjokvol sterke muziek. Aan het einde van de song liet de man zich voor het eerst van zich horen: “How you doing Brussels?”

De Brit en zijn band lieten de songs meermaals in elkaar overlopen. Zo hoorden we verder ook ‘Place I Belong’ en vrij vroeg in de set kregen we een eerste hoogtepunt in de vorm van ‘Black Man In A White World’. De song is er eentje vol kracht en swingende vibes. Groovy