Whitney @ Ancienne Belgique, AB: Gezellig wegdromen (★★★★)

© Margit Vantoortelboom

© Margit Vantoortelboom

Met al het voetbalgeweld van de Rode Duivels zou een mens haast gaan vergeten dat er ook nog plaats is voor muziek. En in de AB kwam dit vanavond van Whitney. De 7-koppige band, die draait rond ex-Smith Westerns-leden Julien Ehrlich en Max Kakacek, kwamen hun nieuwe album ‘Forever Turned Around’ voorstellen. Wij trotseerden de barre koude om samen met Whitney rond het knisperende haardvuurtje van de Ancienne Belgique te gaan zitten. 

Aldous RH kreeg vanavond de eer om de dans te openen. De Mancunian tourde al onder meer met Mac DeMarco en Warpaint en was in een vorig leven frontman van de band Egyptian Hip Hop. Vanavond stond hij alleen op het podium. Erg memorabel was deze passage echter niet. Al kan de man wel een aardig stukje gitaar spelen. Dat bewees hij vooral later op de avond wanneer hij Whitney kwam vervoegen bij ‘Rhododendron’. Maar goed, meer interessants valt er ook niet over te vertellen.

Tijd voor de hoofdact. Whitney is een band die garant staat voor gezelligheid en dat was ook vanavond niet anders. Wanneer je de ogen dicht op een optreden van hen waan je je direct in betere oorden. Van een prachtige zonsondergang aan een meertje in de bergen tot samen met uw lief onder een dekentje met een warme kop chocomelk. Vult u zelf maar in. De bandleden stonden vanavond allemaal strak in het pak en werden aangevuld met een strijkkwartet. Een bont allegaartje dus die perfect op elkaar zijn ingespeeld. Dat laatste komt waarschijnlijk door de setlist. Verwacht hier namelijk geen variatie in. De band speelt elke avond nagenoeg dezelfde setlist. Bespaar je dus de moeite om ze meermaals te gaan bekijken op hun tour. Dit werd ook al snel duidelijk wanneer Ehrlich na openingsnummer ‘Polly’ het publiek meedeelde dat ze precies 1 uur en 10 minuten zouden gaan spelen. Weg spanning. Na ‘Polly’ volgde een tweede nummer van debuutplaat ‘Light Upon The Lake’, ‘No Matter Where We Go’. Dit ging naadloos over in ‘Giving Up’, de eerste single van hun laatste plaat. De setlist was trouwens netjes verdeeld over beide albums. 9 songs van ‘Light Upon The Lake’ en 8 songs van ‘Forever Turned Around’, aangevuld met 2 covers. Na ‘Giving Up’ kwamen ‘Dave’s Song’, ‘On My Own’ en het instrumentale ‘Rhododendron’ waarbij Aldous RH dus eventjes kwam meespelen. Het eerste hoogtepunt van de avond volgde iets later met het vrolijke ‘Golden Days’.