Maak kennis met Horst. Het muziek-, en kunstenfestival was de afgelopen jaren te vinden rond het groene terrein van het kasteel van Holsbeek, maar verhuist dit jaar naar een oud-militaire site in Vilvoorde. Dit jaar van 13 tot 15 september.

Vijf jaar lang was het Horst Festival in Holsbeek te vinden, maar de impact werd – onder andere door het stijgende bezoekersaantal – steeds groter, dus zocht de organisatie naar een nieuwe locatie. Die vonden ze op het ASIAT-terrein in Vilvoorde, een voormalige militaire site. Samen met de locatieverandering zorgen ze ook voor een inhoudelijke wijziging, zo zet het festival vanaf dit jaar in op drie nieuwe pijlers: Horst Lab, Horst Exhibition en Horst Festival.

© Jeroen Verrecht

In de schaduw van iconische koeltorens

Het voormalig militair terrein – met de iconische koeltorens van Vilvoorde op de achtergrond – werden recent door de stad gekocht. De ASIAT site zal de komende jaren tot een nieuw stadsdeel herontwikkeld worden. Schepen voor jeugd, sport en cultuur Moad El Boudaati over de ambities en de nieuwe samenwerking tussen Horst en Vilvoorde: “De ontwikkeling van de Asiat-site biedt enorm potentieel. In afwachting van die ontwikkeling zal de tijdelijke invulling ons al laten proeven van wat kan. Het artistieke experiment van Horst past volledig in de visie van de stad en is een waardevolle katalysator voor dit nieuwe stadsdeel.”

Reeds vanaf juli Horst Lab en Exhibition

Nieuw dit jaar is dat er reeds allerlei vanaf juli te beleven valt bij Horst. In samenwerking met KU Leuven zal Horst de werelden van kunst, wetenschap en creativiteit verbinden. Het Lab is een platform voor experiment, kennis, co-creatie, universele inspiratie en netwerk. Het is een omgeving waarin baanbrekende creatieven, pioniers en outcasts de volgende generatie jonge creatievelingen inspireren.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

En ook voor kunst kan je nog steeds op Horst terecht. Horst Exhibition focust zich op interdisciplinaire werkwijzen, zwevend tussen autonome kunstwerken, gemeenschapsprojecten, podiumontwerp, scenografie en stedelijke architectuur.

60 artiesten, 15.000 bezoekers

Naar eigen zeggen, nog ambitieuzer dan ooit geeft Horst drie dagen lang een platform aan baanbrekende elektronische muziek. Verspreid over vier inventieve podia worden de meest beloftevolle en beste opkomende en gevestigde Belgische en internationale artiesten, producers en DJ’s geprogrammeerd. Fans van het eerste uur moeten niet vrezen, de line-up ziet er alvast veelbelovend uit.

Alle informatie voor Horst Arts & Music Festival via horstartsandmusic.com