Afgelopen vrijdag heeft Rock Werchter zijn volledige affiche bekend gemaakt. Opvallend: wie eens doorheen de website bladert merkt dat er donderdag beduidend minder artiesten optreden, dan op andere festivaldagen. Volgens Werchter door de schoolvakantie, maar het lijkt toch vooral door headliner P!nk te komen.

Met een laatste sprint zette Rock Werchter afgelopen vrijdag zijn volledige line-up neer. Een editie met toch wel enkele headliners van formaat. Zo weet de organisatie onder andere Muse, The Cure, Mumford & Sons, Tool en P!nk te strikken. Toch krijgt het festival dit jaar kritiek door het beperkte aantal artiesten op donderdag.

Amper 13 acts op donderdag, The Slope afwezig

Terwijl op andere festivaldagen 25 bands op Rock Werchter optreden, zijn er – dit jaar – op donderdag maar 13 acts te zien. Toch wel beduidend minder, dan andere festivaldagen. Volgens de festivalorganisatie te wijten de mobiliteit. Zo valt Werchter dit jaar (n.v.d.r. net zoals in 2017) voor de start van de zomervakantie. Om ouders, docenten en scholieren de tijd te geven om tot in Werchter te geraken en door de grote druk op de mobiliteit, wilt de organisatie de programmatie later opstarten.

Opvallende afwezige op de eerste festivaldag is het recent geïntroduceerde vierde podium ‘The Slope’. Op dat podium kan de festivalganger de beste nieuwe muziek kennen. Het lijkt vooral hierdoor dat de affiche op donderdag beduidend minder namen telt. De reden hiervoor zou aan Amerikaanse zangeres en headliner P!nk liggen. Zo vroeg de zangeres “of haar favoriete DJ KidCutUp de hele dag plaatjes zou mogen draaien aan de Main Stage”, aldus Nele Bigaré van Rock Werchter aan De Standaard. Volgens de organisatie zouden beide podia elkaar overstemmen.

Een snelle telling leert ons, dat de festivalganger dit jaar inderdaad een (gedeeltelijke) reden tot klagen heeft. Zo zijn er in het totaal ongeveer evenveel acts (95 in 2018, 88 in 2019), maar zijn festivalgangers die een dagticket kopen voor donderdag benadeeld. Dagtickets voor Rock Werchter kosten 105 euro.

Rock Werchter, van 27 tot 30 juni. Bekijk de volledige line-up via hier