Cultuurshock dinsdag voor Andy Peelman in Cambodja: “Politie kijkt niet om naar slachtoffers en ik heb de indruk dat ambulanciers geen medische opleiding kregen”

© VTM

© VTM

‘Andy op Patrouille’ heet je op dinsdag 15 november om 20.35 welkom in het Boeddhistische Cambodja. Andy Peelman weet niet of dit avontuur er eentje is om nooit te vergeten, of om snél te vergeten. De agent staat immers vaak met de mond vol tanden wanneer hij ziet hoe de politie en de medici er te werk gaan.

In het verleden heeft de overheid van Cambodja nog nooit aan een televisieploeg de toestemming gegeven om alle onderdelen van de politie te filmen in de toeristische hoofdstad Phnom Penh. Een waar unicum dus voor Andy die maar al te graag gebruik maakt van zijn privileges. De nationale politie is in Cambodja een strak georganiseerd apparaat met een militaire rangorde. De opperste bevelhebber is een generaal met 4 sterren. Om maar te zeggen: protocol is hier belangrijk. Of hoe Andy het zou zeggen: “’t is hier niet van de poes”.

Andy mag eerst mee op pad met verkeerspolitie. Het verkeer in Cambodja is totale chaos. Van regels trekt niemand zich iets aan. “Hier oogcontact maken is onbegonnen werk. Iedereen doet maar wat hij wil. En de politie laat begaan. Soms heb ik de indruk dat de verkeerslichten hier gewoon maar staan ter decoratie”.

© VTM

Andy gaat met de motor ter hulp bij een ongeluk. Het valt hem op dat zijn collega’s niet de gewoonte lijken te hebben het slachtoffer bij te staan, maar die heeft geluk: de gewonde man is afkomstig uit Zwitserland en Andy spreekt vloeiend Duits, de voertaal van zijn vrouw. De agent gelooft zijn ogen niet wanneer hij ziet hoe het slachtoffer behandeld wordt. “Ik heb de indruk dat de ambulanciers geen medische opleiding kregen. Met alle respect maar als ik dit zie, hoop ik met heel mijn hart dat mij niets overkomt in Cambodja”.

Daarna wordt Andy opg