25 november 2020

Telefacts Special over Julie Van Espen wordt vanavond niet uitgezonden

Dinsdag stond op VTM een ‘Telefacts’-special gepland met reconstructie van de moord op Julie Van Espen. De jonge vrouw werd in mei 2019 vermoord door Steve Bakelmans. De advocaten Steve Bakelmans verzetten zich tegen deelname speurders in reportage. VTM zendt in de plaats ‘FAROEK’ uit.

Vanavond, dinsdag 28 april, zou VTM om 21u30 de Telefacts Special: ‘Julie Van Espen, 1 jaar later’, uitzenden. In deze reportage wordt een journalistieke reconstructie gemaakt van de moord op Julie Van Espen. Ook het hoofd van de Cel Vermiste Personen, Alain Remue, en het teamchef van de cel Agressie van de Federale Gerechtelijke Politie, getuigen in de reportage over hoe zij de zaak beleefden.

Omdat de advocaten van verdachte Steve Bakelmans gedreigd hebben een klacht in te dienen tegen de twee speurders, heeft de redactie van ‘Telefacts’ in overleg met de speurders en het parket beslist de reportage voorlopig niet uit te zenden, uit respect voor de geïnterviewden. In de plaats zendt VTM vanavond een aflevering van ‘FAROEK’ uit, die normaal voorzien was voor morgenavond. 

Intens en grondig journalistiek onderzoek

“Onze reportage is gemaakt na intens en grondig journalistiek onderzoek”, zegt Jonas Muylaert, Chef Telefacts. “We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch én deontologisch. We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld én hadden contact met de kant van het slachtoffer én de verdachte. De advocaten van Steve Bakelmans zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.”

“De twee speurders waren erbij in de cruciale uren na de dood van Julie Van Espen. Zij kwamen al meermaals aan het woord in nieuwsuitzendingen en artikels voor verschillende media. Zij beschrijven in deze Telefacts hoe zij deze zaak persoonlijk beleefden, zonder daarbij cruciale gerechtelijke, nieuwe informatie vrij te geven. Allebei kregen de goedkeuring van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar als journalisten willen we vermijden dat getuigen het slachtoffer kunnen worden van een klacht. Om hen te beschermen hebben we daarom in overleg met de speurders en het parket voorlopig beslist de reportage niet uit te zenden”, vult Jonas Muylaert aan.

BronVTM

Dit kan je ook interesseren

Sam Fender zorgt voor warm kerstnummer ‘Winter Song’

Sam Fender is er met kerstnummer om iedereen een hart onder de riem te steken. Het is een cover...

The Network ‘Trans Am’: Green Day met een new wave-sausje? (★★★½)

The Network, het cryptische zijproject van Green Day, is helemaal terug. Als aankondiging van hun nieuwe album, 'Money Money...

Miley Cyrus en Dua Lipa brengen single ‘Prisoner’ uit: beluister hem hier

De langverwachte samenwerking van Miley Cyrus en Dua Lipa is er en die moet je beluisteren. ‘Prisoner’ komt vergezeld...

Dit waren de hoogtepunten van de American Music Awards (AMA’s) 2020

De American Music Awards 2020 vonden zondagavond plaats in het Microsoft Theatre in Los Angeles. De show stond garant...

Het warme drankje op een winteravond: zo klinkt het nieuwe ‘Caroline’ van Arlo Parks

Arlo Parks is terug met nieuwe muziek. Ze lost al een tijdje nieuwe muziek. Zo bracht ze afgelopen maand...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties