15 augustus 2020

© VTM

Make Belgium Great Again is vanavond terug: “Bel naar 0491/75.71.63 voor de deal van uw leven”

-

Kortrijk werd vanochtend wakker met een erg merkwaardige boodschap: “Bel naar 0491/75.71.63 voor de deal van uw leven.” Met een gigantische banner aan het oude stadhuis van Kortrijk zette Frances Lefebure en haar team van ‘Make Belgium Great Again’ het thema van orgaandonatie opnieuw op de agenda.

Wie vanochtend het afgebeelde gsm-nummer belde, kreeg een voicemailbericht van Frances en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne te horen. Daarin roepen ze mensen op om zich te registreren als orgaandonor. Dat kan sinds 1 juli online met een eenvoudige muisklik via www.mijngezondheid.be. Reden te meer voor ‘Make Belgium Great Again’ om het thema nog eens extra in de verf te zetten in een speciale uitzending.

Twee jaar geleden trokken Frances en haar team al ‘s nachts op pad om drie steden van naam te veranderen: Lier werd Nier, Geraardsbergen werd Gerhartsbergen en Tongeren werd Longeren. De zondag na de uitzending openden zowat alle stad- en gemeentehuizen in Vlaanderen speciaal hun deuren zodat mensen zich konden registreren als orgaandonor. Het initiatief werd een gigantisch succes, want op één dag tijd telde Vlaanderen 26.000 nieuwe registraties, terwijl dat er voordien zo’n 7.000 per jaar waren. In het jaar na het programma registreerden zich in totaal meer dan 85.000 mensen. 

Ondanks dit onverwachte succes, was het aantal mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan nooit zo hoog. Meer dan 1.300 Belgen wachten momenteel op een nieuw orgaan. Met de mogelijkheid om online te registreren wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block het aantal registraties nog de hoogte injagen.