Reeds twee weken lang sluit ‘Wat Een Dag’ de televisieavond van maandag tot donderdag af op VTM. Creatief directeur én host Davy Parmentier overloopt in de dagelijkse show de tien leukste verhalen van de dag. Wij keken twee weken lang en velden een oordeel.

Het is een kritiek die al jaren klinkt in het Vlaamse medialandschap: Vlaanderen krijgt het maar niet voor elkaar om een goede talkshow in elkaar te steken. We zijn jaloers op Nederland die al jaren sterke praatprogramma’s heeft zoals o.a. ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Jinek’. Ligt het falen aan het beperkte bekende publiek waaruit de Vlaamse televisie kan putten? Aan incapabele televisiemakers? Aan te kleine budgetten voor het late-night publiek? Aan een combinatie van allen, me dunkt.

Koen Wauters en zijn chihuahua

Wat is ‘Wat Een Dag’ eigenlijk? VTM stelt het programma voor als een ‘dagelijkse show’ en spreekt bewust nergens over ‘talkshow’. Dat lijkt ook niet de opzet van het programma. De show lijkt een combinatie te maken tussen het in 2011-uitgezonden showbizz-programma ‘Voor De Show’, de joligheid uit ‘Jonas & Van Geel’ en de promotie van eigen schermgezichten zoals ‘Gert Late Night’ doet. Op zich heeft het programma geen slecht uitgangspunt: zo worden de tien leukste verhalen van de dag overlopen, aangevuld met enkele vaste rubrieken.

Zo komt Sven De Ridder langs om te praten over films, gaat Andy Peelman iedere week taxi spelen voor bekend Vlaanderen en duikt Julie Van den Steen in de kleerkast van een persoon, op zoek naar zijn of haar seksuele voorkeur. Enkele reporters zoals Jasmijn Van Hoof en Josje Huisman krijgen de kans om de gast van de dag in hun doen en laten te volgen. Jammer genoeg lijkt dat vaak over niets te gaan. Zo zagen we zagen we Helmut Lotti joggen, Koen Wauters zijn honden uitlaten en Karen Damen hamburgers eten. Niet echt spraakmakende televisie dus.

© VTM

Gebakken lucht & seksuele uitspraken regeren

Daarom lijken de ‘tien verhalen’, bij momenten, enkel en alleen over gebakken lucht te gaan. We verwachten uiteraard geen complexiteit zoals in ‘De zevende dag’ of diepe verhalen zoals ‘Vandaag’ en ‘Van Gils & Gasten’ brachten, maar iet of wat nieuwswaarde of diepgang zou niet misstaan.

Desondanks lijkt Davy soms de juiste richting uit te gaan: zo werd een item aangekondigd over de valse melding van een kaping op Schiphol. We wouden bijna “hoera!” roepen, tot we zagen dat het onderwerp uiteindelijk afgewimpeld werd met een grappig hondenfilmpje. De link tussen beiden vraagt u zich af? Het filmpje bleek als opbeuring te dienen voor de piloot en iedereen die een slechte dag had. Dat was trouwens één van de tien ‘verhalen’ van de dag. Snel erbij geflanst? Ach ja, de redactie had zich overslapen zeker?

Laat het dan ook net bij die luchtigheid mislopen. We missen in ‘Wat Een Dag’ gesprekken die écht ergens over gaan of toch tenminste gesprekken of items met enige serieux. We zagen enkele kleine pogingen: zoals een gesprek met Walter De Donder over zijn ‘ontvolkte wijken’-uitspraak en een openhartige Koen Wauters over euthanasie. Keer op keer ging het nét niet ver genoeg. Zo leek Davy bewust niet door te vragen bij De Donder.

“Het lijkt ons niet slecht om de tijd te durven nemen om dieper op onderwerpen in te gaan.”

Het lijkt ons niet slecht om de tijd te durven nemen om dieper op onderwerpen in te gaan. Nodig bijvoorbeeld een piloot uit om te praten over de oorzaak van het kapingsalarm of sta Koen Wauters bij met experten om te praten over euthanasie. Niemand zal het dan erg vinden om af te ronden met een grappig dierenfilmpje, een recordhouder ballonnenknopen of een seksueel getinte uitspraak (want ja, die zijn bijna niet meer te tellen).

Het is niet omdat een onderwerp meer tijd in beslag neemt, dat het daarom niet gepast is voor ‘Wat Een Dag’. Onderscheid jezelf van Danira’s ‘Vandaag’ door een lange babbel met de vele muzikanten die ons land telt, laat ze hun muziek spelen, nodig een minder bekende kop uit voor een openhartige, losse en bij momenten luchtige babbel. We denken maar luidop. Durf vooral te praten over zaken die ertoe doen en wissel die af met entertainment. Bereik die balans tussen entertainment en diepgang, zoals we die in Vlaanderen nog niet zagen. Laat vooral niet alle VTM-gezichten eindeloos opdraven zonder boodschap, daar zit niemand op te wachten.

VTM en Davy Parmentier hebben alles in huis om van ‘Wat Een Dag’ een succes te maken. Toch mag het late uur en de wil om te experimenteren niet naar goedkope en flauwe televisie leiden. Het argument: “er is niets anders op televisie, de late-night kijker kijkt toch”, telt in tijden van streamingdiensten niet meer. Kijkend Vlaanderen straft dat toch alleen maar af én Vlaanderen mislukt alweer in het maken van een sterke talkshow. Davy, herpak jezelf en zorg dat het niet bij één geflopt seizoen blijft.

Volg voor meer
RECENSIES OVERZICHT
'Wat Een Dag' op VTM

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneren op  
Abonneren op