20 september 2020

‘Zijn jullie niet gewoon op zoek naar aandacht?’: laatste aflevering ‘Durf te vragen’ over mensen met een eetstoornis

-

Advertentie

Dinsdag 22 oktober is de laatste aflevering van Durf te vragen te zien op Eén. Siska Schoeters ontvangt zeven mensen die kampen met een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij personen obsessief bezig zijn met wat en hoeveel ze eten, hun uiterlijk, en hun gewicht. Zowel mannen als vrouwen kunnen een eetstoornis ontwikkelen, maar vooral jonge vrouwen tussen 10 en 30 jaar worden getroffen. Naar schatting 1 op de 10 onder hen krijgt een eetstoornis.

In de tv-studio antwoorden Siska’s zeven gasten eerlijk op alle vragen. “Heb je veel moeten liegen om het te verdoezelen?”, “Zijn jullie niet gewoon op zoek naar veel aandacht?”, en “Is een eetstoornis als een soort van drugs?” Siska gaat winkelen met Annelies en kookt nadien voor haar. Ook bij Kelly gaat Siska langs: zij zingt in een bandje en Siska mag een repetitie bijwonen.

Annelies (22 jaar, Nieuwpoort/Antwerpen)

Annelies heeft zich laten opnemen voor een behandeling. Vandaag gaat het iets beter met haar, maar een eetstoornis kan je volgens haar niet zomaar uitzetten. Je gaat ermee slapen en je wordt ermee wakker. Het palmt je leven in, je hoofd en je manier van denken. Annelies zit op kot. Naast studeren moet ze ook koken en boodschappen doen – een taak waar ze echt tegenop kijkt. “Er zijn dagen waarop ik honger heb en denk: ‘ja, dan moet ik eten hè.’ En er zijn dagen waarop ik mijn maag totaal kan negeren. Omdat het voelt als kracht. Het zegt: je kan tegen de honger ingaan, je kan tegen iets ingaan wat andere mensen niet kunnen. Het geeft je controle, en die controle heb ik nodig wanneer ik het gevoel heb dat alles rondom me wankelt.”