Zo beleef je de Ronde van Frankrijk bij één: met o.a. ‘Vive le vélo’

©️ Tim De Waele

Op zaterdag 6 juli gaat de 106de Ronde van Frankrijk van start. Het wordt voor ons Belgen een bijzondere editie, want het is precies 50 jaar geleden dat onze nationale trots Eddy Merckx zijn eerste Ronde won. Speciaal daarom krijgt de Tour 2019 een ‘Grand Départ’ in Brussel. Dat belooft een groot wielerfeest te worden. De openingsrit brengt het peloton van de Grote Markt langs allerhande iconische wielerplekken in ons land tot aan het Paleis van Laken. De ploegentijdrit op zondag wordt een heuse sighseeingtour door onze hoofdstad, onder meer langs de VRT-toren, die speciaal daarvoor een Tour-banner krijgt.

Daarna gaat het richting Frankrijk voor een tour van in totaal 3480 km. Met maar liefst 7 bergritten, 30 cols, 5 aankomsten bergop en een loodzwaar Alpendrieluik in de slotdagen wordt het ongetwijfeld een boeiende en spannende Tour. Op zondag 28 juli weten we die de opvolger wordt van Geraint Thomas.

De VRT brengt op radio, televisie en online uitgebreid verslag uit van de wedstrijd, leeft mee met de sfeer rond de koers en viert samen met alle wielerliefhebbers het Tour-jubileum van Eddy Merckx. Naast rechtstreekse verslagen en de wielertalkshow Vive le vélo zijn er ook extra programma’s, zoals  de documentaire reeks Merci Merckx en een tweeluik van De kleedkamerover de Tour. Het zwaartepunt ligt bij Eén, Radio 1 ( Sporza Tour met Gert Geens en Bart Schols) en Sporza.be, maar ook diverse andere netten volgen het wiel van de Tour.

Belgisch openingsweekend

De Tour 2019 begint met een Belgisch weekend, speciaal ter ere van de 50ste verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx. Brussel zal letterlijk en figuurlijk geel kleuren. Ook de VRT-toren. Die krijgt in het kader van de actie Brussels in Yellow een reuzenbanner rond zijn schotel in Tour de France-stijl, met een eerbetoon aan Eddy Merckx.  Zo wil de VRT benadrukken dat ze al vele jaren een trotse partner is van de Tour en een grote fan van Eddy. Meer over Brussels in Yellow vindt u hier.

Op donderdag 4 juli is er de ploegvoorstelling op de Grote Markt, van 17.00 tot 19 uur live te volgen op Eén. Michel Wuyts verzorgt voor de Tour-organisatie mee de presentatie en de interviews op het podium. Karl Vannieuwkerke doet samen met Eddy Planckaert de omkadering op een locatie in de buurt van de Grote Markt.

Michel Wuyts / ©️ Sofie Silbermann

Op vrijdag 5 juli, op de vooravond van de ‘Grand départ’, blikt Karl om 21.15 u. in een speciale aflevering van Vive le vélo vooruit op de Tour. Hij krijgt daarbij onder meer het gezelschap van Robbie McEwen en Oliver Naesen, die de dag erna aan de start staat in Brussel.

Op zaterdag 6 juli is er dan de openingsrit Brussel – Charlerloi – Brussel. Die vertrekt op de Grote Markt en brengt het peloton onder meer naar de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en Sint-Pieters-Woluwe, waar Eddy Merckx opgroeide. De rit eindigt aan het kasteel van Laken. Eén zendt de openingsrit integraal uit, vanaf 11.45 u. Alleen tijdens het Journaal wordt even overgeschakeld naar Canvas. Michel Wuyts en José De Cauwer geven commentaar. Karl Vannieuwkerke zorgt samen met Sven Nys voor de omkadering vanop een locatie aan de aankomst. ’s Avonds om 21.15 u. blikt hij in Vive le vélo terug op die eerste Tour-dag op Belgische bodem in het gezelschap van Eddy Planckaert, Victor Campenaerts en Wilfried de Jong.

Zondag 7 juli volgt een ploegentijdrit door het hart van Brussel. Hij begint aan het koninklijk paleis, passeert langs allerhande iconische Brusselse monumenten – onder meer de VRT-toren in Tour-kleuren – en eindigt aan het Atomium. Ook deze rit wordt vanaf 14.00 u. integraal uitgezonden en omkaderd door Karl Vannieuwkerke en zijn gasten.’ s avonds vinden we Karl met Vive le vélo terug op een bijzondere locatie in Brussel, samen met onder meer Axel Merckx.

Zware Tour

Op maandag 8 juli trekt de Tour-karavaan verder naar Frankrijk. Van Brussel gaat het richting Vogezen, Centraal Massief en de Pyreneeën. In de laatste week wacht het peloton een loodzwaar drieluik door de Alpen. Op donderdag 25 juli liggen er drie cols van meer dan 2.000 meter (Col de Vars, Col d’Izoard en Galibier) tussen Embrun en Valloire. Op vrijdag 26 (Tignes) en zaterdag 27 juli (Val Thorens) eindigt de rit bergop. Het belooft dus spannend te blijven tot op de laatste dag.

Topfavoriet Chris Froome kan door een zware val in het Critérium du Dauphiné geen gooi dan naar een vijfde Tourzege.  Ook Nederlands grote hoop Tom Dumoulin heeft afgehaakt. Dat vergroot de kansen van Geraint Thomas om zijn tweede zege op rij te pakken. Of steekt zijn jonge ploegmaat Egan Bernal stokken in de wielen? Misschien zorgen Romain Bardet of Thibaut Pinot voor een Frans delirium? Of kunnen Richie Porte, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Enric Mas boven zichzelf uitstijgen? Een Belgische klassementsrenner hebben we niet, maar Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Wout van Aert kunnen wel voor vuurwerk én Belgisch ritsucces zorgen.

Locatie ‘Vive le vélo’ / ©️ VRT

Eén zendt alle ritten rechtstreeks uit, met commentaar van Michel Wuyts en José De CauwerRenaat Schotte sprokkelt interviews voor en na de ritten. Ook Geert Heremans en Bert Pitschon doen interviews, maar dan voor het Journaal. Maarten Vangramberen is het gezicht van de Tour in het Journaal. Meer details over de precieze programmering in het rit- en uitzendschema hieronder.

Op vrijdag 19 juli rijden de vrouwen op een heuvelachtige circuit rondom Pau de zesde editie van La Course. Ze leggen in de voormiddag vijf rondes af op het parcours waar de mannen na de middag hun individuele tijdrit rijden. Van de voorbije vijf edities werden er vier gewonnen door Nederlanders. Vorig jaar snelde Annemiek van Vleuten vanaf een schijnbaar verlo