25 oktober 2020

Welke is de beste muziekstreamingdienst?

Advertentie

-

De laatste dagen kwam Spotify veelvuldig in het nieuws met hun beursgang. Is Spotify de beste streamingsdienst op de markt? Of zijn er betere en goedkopere alternatieven. We bespreken de drie bekendste streamingdiensten: Spotify, Apple Music en Tidal. 

Spotify

De grootste en meest bekende streamingdienst ter wereld: het Zweedse Spotify. Bestaat zowel in een gratis (Spotify Free), als een betalende versie (Spotify Premium).

Spotify Premium

 • €9,99/maand
 • Advertentievrij
 • Ook offline muziek bewaren
 • Hogere kwaliteit

Spotify Free

 • Gratis
 • Met advertenties
 • Op app enkel shufflen
Hoeveel kost het?

Spotify kan dus zowel gratis al betalend gebruikt worden. Kies je voor Spotify Premium dan betaal je €9,99/maand. Speciaal voor studenten heeft Spotify een lager tarief: amper €4,99/maand. Spotify heeft ook een gezinstarief aan €14,99 (te delen over maximaal 6 gezinsleden).

De muziek

Spotify beschikt over meer dan 30 miljoen songs in zijn catalogus. Af en toe weigert een artiest zijn/haar muziek op Spotify te publiceren (denk aan Taylor Swift), maar dat wordt meestal na een paar maand verholpen. Spotify heeft ook de zogenaamde ‘Discover Weekly’ afspeellijst, dat muziek aanraadt op basis van je luistergedrag.

Ook voor tijdens je work-out is Spotify interessant, het beschikt over afspeellijsten die zich aan je loopritme aanpassen. De kwaliteit van de muziek kan bij Spotify Premium (320 kbps) iets hoger dan bij Apple Music (256 kbps).

Extra voordelen

Spotify heeft als voordeel dat het ondersteund wordt op tal van game consoles: PS3, PS4 en Xbox One. Ook ondersteuning voor CarPlay en AirPlay van Apple.

Apple Music

In 2015 kwam Apple met hun eigen streamingdienst: Apple Music. Het is de grootste concurrent van Spotify.

Hoeveel kost het?

De tarieven zijn helemaal gelijk met Spotify, behalve dat Apple Music geen gratis versie aanbiedt. Één maand Apple Music kost €9,99/maand. Studenten betalen bij Apple Music €4,99/maand. Het gezinstarief kost €14,99/maand (maximaal te delen over 6 gezinsleden).

De muziek

Apple Music beschikt over ongeveer 40 miljoen songs om naar te luisteren. In het verleden waren bepaalde albums exclusief via Apple Music te beluisteren, maar tegenwoordig komt dit (bijna) niet meer voor. Apple Music beschikt ook over een eigen radiozender: Beats 1.

Op basis van je muziekkeuzes, raad Apple Music je ook nieuwe nummers aan. Er worden ook afspeellijsten samengesteld door bekende muzikanten. De kwaliteit van de muziek is bij Apple Music (256 kbps) iets lager dan bij Spotify Premium (320 kbps).

Extra voordelen

Apple Music werkt uiteraard via CarPlay en AirPlay, maar ook via Siri en HomePod. Bij Apple Music kan je ook afleveringen zien van ‘Carpool Karaoke’. Bij Apple Music kan ook je ook videoclips bekijken.

Tidal

Tidal werd eind 2014 opgericht. Ze staan vooral bekend voor het streamen in hogere kwaliteit, dit komt ook aan een meerprijs. Ze zouden ook meer uitbetalen aan artiesten.

Tidal Premium

 • €9,99/maand
 • Vergelijkbaar met Spotify Premium

Tidal HiFi

 • €19,99/maand
 • Muziek streamen aan cd-kwaliteit
Hoeveel kost het?

Tidal kost standaard €9,99/maand, de versie aan cd-kwaliteit kost €19,99/maand. Voor studenten is Tidal ook goedkoper, dan kost het standaardabonnement €4,99/maand en Tidal HiFi €9,99 maand. Ook voor gezinnen (tot 5 gezinsleden) zijn er tarieven: €14,99/maand voor Tidal Premium en €29,99/maand voor Tidal HiFi.

© Tidal

De muziek

Tidal beschikt over 48,5 miljoen songs en over 175.000 muziekvideo’s. Het belangrijkste voordeel aan Tidal, is de hogere kwaliteit van muziek. In dat geval beschik je wel best over een stereo van hoge kwaliteit of een goede hoofdtelefoon. Af en toe verschijnen albums, net zoals bij Apple Music, exclusief bij Tidal. Tidal pakt ook uit met afspeellijsten samengesteld door muziekjournalisten.

Extra voordelen

Ook Tidal werkt nu via AirPlay en CarPlay. Het bedrijf is hier vaak wel langzamer in dan andere streamingsdiensten. Tidal beschikt net zoals Apple Music over videoclips.

Welke is nu het beste?

Hoeveel kost het?

Alle streamingdiensten lopen hier gelijk. Standaard kost een abonnement €9,99/maand. Gratis en legaal luisteren kan je via Spotify Free. Voor wie op zoek is naar meer kwaliteit, kan bij Tidal HiFi terecht, dat kost wel beduidend meer. Alle streamingdiensten beschikken over gelijkaardige studenten-, en gezinstarieven.

Winnaar: Spotify Free (gratis)

De muziek

Zowel Spotify, Apple Music en Tidal beschikken over een erg uitgebreide catalogus. Tidal is hier wel de winnaar: zij bieden 48,5 miljoen songs aan. Bij Tidal HiFi kan je voor een meerprijs ook aan cd-kwaliteit luisteren. Spotify, Apple Music en Tidal Premium bieden een gelijkaardige muziekkwaliteit aan.

Muziek kan je bij alle streamingdiensten offline bewaren, bij Spotify is dit wel beperkt tot 3333 nummers.

Winnaar: Tidal

Extra voordelen

Bij alle streamingdiensten beschik je over een gelijkaardige compatibiliteit met speakersystemen (AirPlay en CarPlay). Spotify kan je ook afspelen op gameconsoles, terwijl Apple Music ook op de HomePod werkt. Tidal speelt ook af op enkele specifieke luidsprekersystemen.

Winnaar: Spotify en Apple Music

Conclusie

Wie vooral op zoek is naar extreem hoge muziekkwaliteit gaat best naar Tidal HiFi. Ben je op zoek naar een legaal en gratis alternatief, dan kan je best bij Spotify Free terecht. Voor de meeste extra features zit je best bij Spotify Premium. Extra content vind je vaker bij Apple Music (Carpool Karaoke). Voor iedereen een streamingdienst dus.

Advertentie
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties