132 nieuwe overlijdens door coronavirus, nog 1.055 bedden beschikbaar op intensieve zorgen

Beeld ter illustratie

132 nieuwe doden zijn er te betreuren door het coronavirus door het coronavirus. Er werden 1.422 nieuwe besmettingen gerapporteerd. 578 nieuwe patiënten werden in de afgelopen 24 uur opgenomen in de ziekenhuizen.

Er werden 1422 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd gedurende de laatste 24 uur;
865 (61%) in Vlaanderen, 374 (26%) in Wallonië, en 167 (12%) in Brussel. De gegevens
over woonplaats waren niet beschikbaar voor 16 gevallen (1%). Er werden 132 nieuwe overlijdens gerapporteerd door het coronavirus. In totaal zijn reeds 1.143 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus in ons land.

© Sciensano

Capaciteit voor 55% bereikt

In de laatste 24 uur werden 578 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen en
377 verlieten het ziekenhuis. Op 2 april werden 5.552 ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19 bevestigde patiënten, waarvan 1.205 bedden op intensieve zorgen (+61). 916 patiënten (+10) hadden ademhalingsondersteuning nodig en 28 ECMO (hart-longmachine). De capaciteit op intensieve zorgen is voor 55% bereikt, er zijn nog 1.055 bedden beschikbaar.

© Sciensano

“Het virus botst steeds meer op hinderpalen”

Ondanks de maatregelen blijft het aantal nieuwe besmettingen stijgen, maar daar is volgens Van Gucht een verklaring voor: “Door de maatregelen hebben we onze maatschappij opgedeeld in kleine groepen. Door de maatregelen proberen we de ontmoeten tussen deze groepen te verminderen. Dat vermindert de kans om het virus te verspreiden in verschillende groepen. Het virus blijft zich wel in beperkte mate verspreiden in de kleine groepen.”

Desondanks is Van Gucht voorzichtig positief: “De cijfers lijken te stabiliseren. Het is mogelijk dat we de komende dagen naar een piek of plateau evolueren. Hij vult aan: “Het virus bots op meer hinderpalen en meer en meer mensen bouwen immuniteit op, wanneer dat doorzet zullen de cijfers ook dalen. Hopelijk kunnen we dat de komende weken ook merken.”

Al zullen we ook na de piek en mogelijk nog veel langer bepaalde maatregelen aanhouden.. “Het is echter wel belangrijk wanneer de cijfers gaan zakken, dat we onze grip op het virus blijven vasthouden. Anders riskeert de dam te breken, die we hebben opgeworpen tegen het virus. Dan kunnen we nieuwe opflakkeringen verwachten”, aldus Van Gucht.

Volg voor meer
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties