2 op 3 treinen rijden donderdag niet: hier zal je hinder ondervinden

Archiefbeeld

De aangekondigde staking van donderdag 19 december zal heel wat hinder met zich meebrengen op het spoor. 2 op 3 treinen zullen donderdag niet rijden. 

Door een aangekondigde staking van een aantal vakbonden zal het treinaanbod beperkt zijn vanaf woensdag 18 december om 22 uur tot en met donderdag 19 december om 22 uur. Om de hinder voor de reiziger te beperken, heeft NMBS op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken een alternatieve treindienst uitgewerkt. Daardoor rijdt tijdens de staking een derde van de treinen. Reizigers kunnen alle details vanaf woensdagochtend raadplegen via de NMBS-website en de online routeplanner. NMBS betreurt de impact van de staking op haar reizigers en stelt alles in het werk om hen zo goed mogelijk te informeren.

Helft van IC-treinen, S-treinen slechts 1/3

NMBS heeft een alternatieve treindienst uitgewerkt die voorrang geeft aan de IC-treinen, die rijden tussen de grote steden. Ondanks de staking rijdt de helft van de IC-treinen. Daarnaast rijdt een derde van de L-treinen en de voorstedelijke S-treinen. De meeste P-treinen, de treinen die enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits, rijden niet. In een aantal kleinere stations zullen tijdens de staking hierdoor amper of geen treinen stoppen.

Archiefbeeld

Studenten geen excuus

Op veel begrip moeten studenten die afhankelijk zijn van de trein niet rekenen. Hogeschool Gent stuurde naar hun studenten een herinnering om zeker aanwezig te zijn op verplichte lessen: “Deze staking is ruim op voorhand aangekondigd”, zo klinkt het in een mail naar studenten. Gelukkig loopt het semester op zijn einde en hebben de meeste studenten nauwelijks nog les.

Plan uw reis

NMBS raadt haar reizigers aan om hun reis zorgvuldig te plannen. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van de online routeplanner van NMBS, die vanaf woensdagochtend rekening houdt met de gegarandeerde treindienst. De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van NMBS, zoals de sociale media en de schermen en de aankondigingen in de stations.

De staking zal waarschijnlijk ook een impact hebben op een aantal loketten. NMBS raadt reizigers die geen abonnement of een tienrittenkaart hebben aan om indien mogelijk hun ticket vooraf te kopen of indien op de dag zelf te kiezen voor een digitaal verkoopkanaal zoals de website, de app of de ticketautomaten van NMBS.

Volg voor meer

Reageer op dit artikel

avatar
  Abonneren op  
Abonneren op