Verdachte situatie op vliegtuig luchthaven Schiphol blijkt loos alarm: piloot duwde per ongeluk kapingscode in

Archiefbeeld

Heel wat commotie woensdagavond op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. In de loop van de avond kwam het bericht dat er sprake was van een mogelijke kaping aan boord van een toestel van Air Europa richting Madrid. Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan, waarbij de piloot een kapingscode had ingevoerd. 

“Vals alarm. Op de vlucht van Amsterdam naar Madrid, was deze namiddag per ongeluk een alarm geactiveerd dat het protocol voor een kaping op de luchthaven activeert. Er is niets gebeurd, alle passagiers zijn veilig en wachten om alsnog te kunnen opstijgen. Onze excuses”, klinkt het in een bericht van Air Europa op Twitter.

Een uurtje voordien berichtte Nederlandse openbare omroep NOS dat er sprake was van GRIP 3, wat betekent dat er mogelijk sprake is van een (dreigende) maatschappelijke onrust. Verschillende bronnen meldden nadien dat er een melding van kaping op de Nederlandse luchthaven was binnengekomen. De gezagvoerder van een vlucht van Air Europa richting Madrid heeft naar alle waarschijnlijk de 7500-code ingevoerd in het communicatiesysteem van het toestel. Deze code staat in de luchtvaart bekend als een code die gebruikt wordt in geval van kaping.

Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en er werd zelfs een deel van het luchthavengebouw afgesloten.

Volg voor meer

Reageer op dit artikel

avatar