27 november 2020

CEO UZ Brussel Marc Noppen waarschuwt: “Prognose van 2.200 tot 2.600 patiënten op ICU”

De CEO van het UZ Brussel Marc Noppen had een dramatische voorspelling vanavond in ‘De Afspraak’. Zo zou volgens berekeningen van biostatisticus Kurt Barbé de huidige capaciteit van intensieve zorgen zwaar overschreden worden.

“De projectie naar de zeer nabije toekomst is niet goed”, zei de CEO van UZ Brussel in ‘De Afspraak op Canvas. Volgens berekeningen van VUB-biostatisticus Kurt Barbé overgemaakt aan de CEO zou de huidige golf veel krachtiger worden dan de eerste. “De golf die we nu meemaken zal hoger zijn dan de eerste, we gaan dus meer hospitalisaties hebben. Dat is zeker. Het aantal intensieve patiënten zal hoger zijn dan tijdens de eerste golf”, vertelde hij.

Volgens de berekeningen van Barbé zal de piek van de huidige golf zich voordoen tussen 7 en 12 november. “Ondanks de maatregelen die vandaag afgekondigd zijn, als iedereen die toepast, gaat het cijfer nog verder stijgen tot die week in november. En we zijn nu al op het niveau van de lente”, legde Noppen uit. Zo lagen er tijdens de piek op 6 april 5.759 COVID-patiënten in de ziekenhuizen, afgelopen dinsdag werden 5.554 bedden bezet door COVID-19-patiënten. Op intensieve zorgen lagen er op piekdag 8 april 1.285 patiënten. Afgelopen dinsdag hadden 911 patiënten intensieve zorgen nodig. Ter vergelijking een week eerder lagen er 2.969 mensen in het ziekenhuis door COVID-19, 486 hadden intensieve zorgen nodig.

2.200 tot 2.600 patiënten op ICU

Volgens de berekeningen van Barbé zou het aantal hospitalisaties stijgen tot een totaal van zo’n 14.000. “Reken dan op intensive care op zo’n 2.200 tot 2.600 patiënten”, vertelde Noppen. Op dit moment is er een maximale capaciteit van 2.000 bedden op intensieve zorgen. “We zijn dat nu al aan het voorbereiden. We zijn al een stadium verder dan het search & capacity plan van de overheid, dat ging tot fase 2B. Daar zijn we nog niet, maar daar zitten we volgende week. Ons probleem is de week daarna. Dan zitten we allicht boven de 2B.”

Noppen maakt zich sterk dat ze de capaciteit nog verder kunnen opdrijven, onder voorbehoud van het mogelijke uitval van het personeel. “Het gevolg is dat de niet-COVID-zorg die we altijd probeerden te vrijwaren, opnieuw zullen moeten afbouwen. Behalve de hyperurgente, levensnoodzakelijke zaken.”

Bekijk het fragment uit ‘De Afspraak’ via VRT NU.

Dit kan je ook interesseren

RECENSIE. ‘Black-Out’ is vermakelijk spannend, maar blijft in het donker achter (★★)

De sabotage van een kerncentrale zorgt voor een nationale stroompanne en alsof dat niet genoeg is, wordt op hetzelfde...

Nieuwe kandidaat in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: Bockie De Repper wordt niet graag schattig genoemd

Vanavond zit er een nieuw gezicht in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Internetfenomeen Bockie De Repper nemen het op...

Tot ieders verbazing werd The Weeknd voor geen enkele Grammy genomineerd: “Grammy’s blijven corrupt”

De Canadese zanger The Weeknd is voor geen enkele Grammy Award genomineerd. Dat leidt bij fans en bij de...

Humo-journalist Wilfried Hendrickx (73) brengt een plaat uit: “Raymond van het Groenewoud zei dat ik een interessante stem had”

Wat als je iedere dag wakker wordt met een flard muziek in je hoofd en Raymond van het Groenewoud...

Larssen. geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021: “Ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis”

Ken je Sasja Maekelberg al? Hij is de broer van, maar vooral meester van zijn eigen project Larssen. Hij...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties