28 november 2020

CIJFERS EN KAART. Aantal besmettingen blijft verder toenemen: “Waarschijnlijk zullen we richting 20.000 gevallen per dag evolueren”

-

Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames blijft sterk toenemen. Het zevendaagse gemiddelde heeft ondertussen de kaap van 10.000 besmettingen per dag overschreden. Maandag werden bijna 13.000 besmettingen gerapporteerd.

“Wallonië en Brussel zijn momenteel de regio’s met het hoogste aantal besmettingen per inwoner in Europa”, vertelde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vanochtend. En de cijfers liegen er niet om, op maandag waren er 12.730 nieuwe bevestigde besmettingen. De voorlopige teller voor dinsdag staat al op 10.271 bevestigde besmettingen. De afgelopen week werden gemiddeld 10.454 besmettingen per dag gemeld, dat is een stijging met 69%.

De viroloog had nog meer onheilspellend nieuws. “De besmettingen verdubbelen hiermee om de negen dagen. Waarschijnlijk zullen we deze week richting 20.000 gevallen per dag evolueren”, aldus Van Gucht.

De snelste toenames worden gezien in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg. De cijfers verdubbelen daar om de zeven dagen, dat is sneller dan het nationale gemiddelde van negen dagen. In absolute cijfers wordt het hoogste aantal gevallen genoteerd in Luik, Henegouwen en Brussel. Gemiddeld werden daar respectievelijk 1.954, 1.691, 1.525 besmettingen vastgesteld.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten ook stijgen. Gisteren werden 496 nieuwe COVID-patiënten opgenomen. Op donderdag werden 3.649 COVID-19-bedden ingenomen (1.950; een week voordien), op intensieve zorgen zijn 573 bedden bezet (327; een week voordien). De cijfers verdubbelen om de negen dagen. “De komende week wordt dan ook cruciaal om de ziekenhuiscapaciteit te vrijwaren”, aldus Van Gucht.

Door de toename in aantal besmettingen en de stijgende ziekenhuiscijfers stijgt ook het aantal overlijdens. Maandag waren er 49 overlijdens te betreuren. Gemiddeld vielen er de afgelopen zeven dagen 35 overlijdens per dag. “De meeste overlijdens vinden plaats in het ziekenhuis en 4/10 overlijdens betreft bewoners van een woon-zorgcentrum. In de eerste golf betrof dit 6/10 overlijdens”, vertelde Van Gucht.

Het aantal nieuwe besmettingen in de woon-zorgcentra is op een week tijd verdubbeld in Wallonië en blijft vooralsnog stijgen. Ook in Vlaanderen blijft het aantal besmettingen in woon-zorgcentra stijgen. In Brussel stabiliseert het aantal besmettingen. “Van de Vlaamse woon-zorgcentra heeft 17% minstens één COVID-geval, in Wallonië is dat 33% en Brussel 27%”, verklaarde Van Gucht. “De meerderheid van de woon-zorgcentra is dus nog COVID-vrij, maar het aantal woon-zorgcentra met COVID neemt toe in alle gewesten. Het valt dus op dat in regio’s met veel besmettingen in de algemene bevolking er ook meer besmettingen zijn in de woon-zorgcentra”, legde Van Gucht uit. 3,4% van de Vlaamse woon-zorgcentra kent een grote uitbraak, 7,1% in Wallonië en 1,9% in Brussel.

Positiviteitsratio

Tussen 13 oktober en 19 oktober werden 428.020 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 61.146 testen. In de provincie Luik is 30,5% van de uitgevoerde testen positief (!), Brussel volgt met 24,8%, Henegouwen 23,4%, Namen 22,1%, Waals-Brabant 207%, Luxemburg 21%, Vlaams-Brabant 14%, Antwerpen 10,6%, Oost-Vlaanderen 9,2%, West-Vlaanderen 8,8% en Limburg 8,7%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 29,3% van de uitgevoerde testen (549 positief op 1.875 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Interactieve kaart

Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

Dit kan je ook interesseren

RECENSIE. Dua Lipa’s ‘Studio 2054’ livestream: Disco Queen Dua wordt de volgende superster (★★★★)

De Britse popkoningin Dua Lipa stelde vrijdagavond haar tweede plaat 'Future Nostalgia' live voor aan de wereld. We haalden...

Sam Fender zorgt voor warm kerstnummer ‘Winter Song’

Sam Fender is er met kerstnummer om iedereen een hart onder de riem te steken. Het is een cover...

VIDEO. Bockie De Repper had stiekeme crush op Alina uit ‘De Mol’

Vanavond zit Alina Churikova in 'De Slimste Mens ter Wereld', je kent haar ongetwijfeld van 'De Mol'. Ze neemt...

Larssen. geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021: “Ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis”

Ken je Sasja Maekelberg al? Hij is de broer van, maar vooral meester van zijn eigen project Larssen. Hij...

Een intrigerende trip langsheen verschillende emoties: ontdek ‘You Won’t Come Around’ van Balthazar

Vijf studioalbums later en tien jaar na de release van debuutplaat ‘Applause’ is Balthazar uitgegroeid tot een van de...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees Meer

PS5 kopen? Sony belooft nieuwe levering PS5, bol.com verwacht volgende week nieuwe lading

Oef! Sony heeft goed nieuws omtrent de PlayStation 5. In heel de wereld zijn gamers op zoek naar de nieuwste spelcomputer van Sony, maar...

RECENSIE. Dua Lipa’s ‘Studio 2054’ livestream: Disco Queen Dua wordt de volgende superster (★★★★)

De Britse popkoningin Dua Lipa stelde vrijdagavond haar tweede plaat 'Future Nostalgia' live voor aan de wereld. We haalden onze - ondertussen roestig geworden,...

JBC maakt een Sintbezoek online mogelijk: kindjes krijgen een gepersonaliseerde boodschap

Normaal gesproken strijkt de Sint vanaf 11 november neer bij JBC, maar omdat een fysiek Sintbezoek niet mogelijk is, organiseert de keten dit jaar...