27 november 2020

CIJFERS EN KAART. Aantal bevestigde besmettingen blijft verder stijgen: rond de 17.000 afgelopen week

Advertentie

-

Het aantal bevestigde besmettingen blijft hoog en schommelt de laatste dagen rond de 17.000. In de afgelopen 7 dagen werden gemiddeld 14.356 positieve stalen per dag ontdekt. Dat is een stijging met 40%.

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen blijft hoog. Na een nieuw record afgelopen dinsdag met 18.753 positieve stalen, fluctueert het cijfer de dagen nadien rond de 17.000 besmettingen. Dat kan een (licht) dalende trend aantonen, maar kan ook te wijten zijn aan de nieuwe teststrategie die sinds woensdag in werking trad. Daarbij worden hoogrisicocontacten en mensen zonder symptomen niet meer getest. Enkel mensen met symptomen worden nog getest.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen en overstijgen we de piekbezetting die we tijdens de eerste golf doormaakten. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, waarschuwde in ‘De Afspraak’ voor een stijging tot 14.000 hospitalisaties en 2.200 tot 2.600 patiënten op intensieve zorgen.

Tijdens de eerste golf kenden we op 6 april een piekdag met 5.759 hospitalisaties. Op woensdag 28 oktober lagen er al 5.924 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis. 993 mensen hebben intensieve verzorging nodig. De piek op intensieve zorgen werd tijdens de eerste golf op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU. Vermoedelijk zullen we morgen de kaap van 1.000 patiënten op intensieve zorgen bereiken, ook viroloog Steven Van Gucht waarschuwde daar eerder voor.

Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Gemiddeld stierven 69,3 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 106% meer dan vorige week.

Positiviteitsratio

Tussen 19 oktober en 25 oktober werden 465.869 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 66.553 testen. In de provincie Luik is 40,4% van de uitgevoerde testen positief (!), Brussel volgt met 31,6%, Henegouwen 31,6%, Namen 30,9%, Waals-Brabant 30%, Luxemburg 29,8%, Vlaams-Brabant 20%, Oost-Vlaanderen 15,6%, Antwerpen 15,2%, West-Vlaanderen 14,4% en Limburg 12,9%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 36,3% van de uitgevoerde testen (920 positief op 2.535 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio de komende dagen sterker kan stijgen.

Interactieve kaart

Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

Dit kan je ook interesseren

Zwitserse Veronica Fusaro brengt deugdzame warmte en nostalgie met ‘Beach’

Wij nemen u dit weekend mee op een prachtige nostalgische trip vol warmte. Ontdek 'Beach' van Veronica Fusaro. Het...

PS5 kopen? Sony belooft nieuwe levering PS5, bol.com verwacht volgende week nieuwe lading

Oef! Sony heeft goed nieuws omtrent de PlayStation 5. In heel de wereld zijn gamers op zoek naar de...

Fickle Friends brengt funky, dansbare single ‘Million’ uit

Fickle Friends waren twee jaar na het uitbrengen van hun debuutplaat klaar voor de volgende stap, maar daar stak...

The Network ‘Trans Am’: Green Day met een new wave-sausje? (★★★½)

The Network, het cryptische zijproject van Green Day, is helemaal terug. Als aankondiging van hun nieuwe album, 'Money Money...

Blozend warm dansen op ‘Champagne Promises’ van ANIMAL ft. Rebecca & Fiona

Vandaag hebben we een nieuwe dansbare song voor je klaarstaan in onze Must Discover. Het weekend inzetten doen we...
Advertentie
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties