Coronavirus duikt op in Europa: alles wat u moet weten

Beeld ter illustratie

Het nieuws rond het coronavirus evolueert de laatste uren erg snel. Ook in Europa is het virus intussen opgedoken: in Frankrijk werden drie besmette personen aangetroffen. Ook in Duitsland is een eerste zieke opgedoken. Voorlopig is het coronavirus nog niet in ons land opgedoken. Lees hier alles wat u moet weten over het nieuwe coronavirus uit Wuhan.

Lees de laatste update omtrent het Coronavirus m.b.t. het eerste ziektegeval in Duitsland via deze link.

De eerste berichtgeving van het coronavirus dook op 31 december 2019 voor het eerst op toen een medische raad van Wuhan melding maakte van de behandeling van meerdere mensen met een longontsteking, toen nog door een onbekende oorzaak. Op 9 januari 2020 werd het virus geïdentificeerd als een nieuw coronavirus, met de naam 2019-nCoV. Het behoort tot dezelfde familie als SARS en MERS.

Waar is het virus ontstaan?

Het merendeel van de initiële groep besmette personen zijn stalhouders en bezoekers van de Huanan Seafood Wholesale Market. Op de markt worden tal van wilde dieren verkocht en gehouden. Vermoedelijk is het virus van een dier op een mens gesprongen. Net zoals SARS oorspronkelijk bij vleermuizen voorkwam, waarna het civetkatten en tenslotte mensen wist te besmetten. MERS was dan weer gerelateerd aan dromedarissen. De markt werd op 1 januari 2020 gesloten en werd gedesinfecteerd.

Archiefbeeld

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het virus lijken fel op een griep. O.a. koorts, vermoeidheid, een hoest en ademhalingsproblemen werden eerder gerapporteerd. Het merendeel van de geïnfecteerden krijgen ook te kampen met een infectie van de luchtwegen, een longontsteking. Over de incubatietijd, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, is weinig bekend. Vermoedelijk ligt dat ergens tussen de 4-8 dagen.

Moeten wij ons zorgen maken?

Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 2.800 besmette personen. Het virus eiste aan zo’n 80 mensen het leven. Het lijkt op het eerste zicht te gaan om ouderen of personen die reeds verzwakt waren. Het is bevestigd dat het virus van mens-op-mens doorgegeven kan worden. Het vermoeden bestaat dat het aantal besmette gevallen in China op dit moment reeds veel hoger ligt, dan hetgeen wat nu gecommuniceerd wordt. Zo lijkt de balans tussen het aantal besmetten in China en het aantal opgemerkte gevallen buiten China niet proportioneel. Reeds meerdere Chinese steden werden in quarantaine geplaatst om de verdere verspreiding af te remmen. Ondertussen bouwt de overheid twee noodhospitalen in Wuhang. Een website bracht de besmette personen per land in kaart, dat kan je via deze link bekijken.

Het virus is ondertussen in meerdere landen opgedoken. Naast landen in Azië en Australië zijn nu ook de eerste besmette personen ontdekt in de VS en Europa. Vrijdag raakte bekend dat drie personen in Frankrijk besmet zijn met het virus: één persoon in Bordeaux en twee personen in Parijs. Vermoedelijk zijn op dit moment reeds meerdere personen in Frankrijk besmet, waardoor het aantal gevallen in Europa de komende dagen zal toenemen. Een zieke persoon werd ook in Duitsland aangetroffen, in de deelstaat Beieren.

Ook ons land werd even opgeschrikt door een mogelijk geval. In het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis was een persoon met symptomen van het virus opgenomen. Na een labo-onderzoek bleek het om loos alarm te gaan. Gevreesd wordt dat het Chinees Nieuwjaar, waarbij traditioneel veel Chinezen rondreizen, voor een groei aan besmettingen zal zorgen. Daarom lijkt het ook niet uitgesloten dat het virus de komende weken in ons land zal opduiken.

Ons land neemt voorlopig geen extra maatregelen omdat er geen rechtstreekse vluchten uit Wuhan naar ons land zijn. Er zijn vanuit Wuhan rechtstreekse vluchten naar Parijs, Londen en Rome. Uiteraard is het mogelijk dat een besmette persoon onrechtstreeks, met een tussenstop, tot in België is gereisd. Wel is het zo dat ons land alle voorbereidingen heeft getroffen om een besmet persoon zo snel mogelijk te isoleren en de personen waarmee hij of zij contact heeft gehad op te sporen. Zo zal het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis een coördinerende rol spelen bij een eventuele besmetting.

Wat kan je doen?

Heel veel kan je op dit moment niet doen, behalve preventieve maatregelen die ook voor de griep gelden. Dat zijn maatregelen zoals handen wassen, afdrogen met wegwerp papieren tissues en tussendoor vermijden om het gezicht of ogen aan te raken. Een mondmasker zou wel helpen om besmetting te voorkomen, hetzij enkel bepaalde types (N95, FFP2/FFP3). Wie onlangs naar China gereisd heeft en symptomen merkt, dient contact op te nemen met een arts.

Volg voor meer
Abonneren op
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jonal Dela Cruz
Jonal Dela Cruz
7 maanden geleden

Hi,

Thanks for featuring my photo
behance.net/delacruzjonal