Vijf vragen en antwoorden over de bitcoin

De bitcoin heeft de afgelopen week een stevige daling doorgemaakt. Waar de koers begin deze week een hoogte van 20.000 USD bereikte, is die vandaag gezakt tot een 12.000 USD. Betekent dit het begin van negatieve periode voor de bitcoin?

De bitcoin, ‘s werelds meest besproken munt van het moment. De munt waar je massa’s geld mee kunt verdienen, maar waar heel wat economen voor waarschuwen. De dagen worden afgewisseld door positieve en negatieve verhalen van de bitcoin. Wij beantwoorden de meest prangende vragen.

Waarom stijgt de koers zo hard tegenwoordig?

Het valt op: op een jaar tijd is de koers van de bitcoin enorm hard gestegen. Die stijging wordt door veel economen als onhoudbaar aanzien, maar hoe komt het nu dat de bitcoin zo hard gestegen is?

Ten eerste raken door de sterke stijging veel investeerders geïnteresseerd. Steeds meer mensen kopen bitcoins, de bitcoin komt steeds uitgebreider in de media en ook de financiële wereld krijgt interesse. Je kan bijvoorbeeld sinds kort bij derivatenhandelaar CME Group bitcoinfutures kopen. Hierdoor is speculeren op de koers mogelijk, zonder zelf bitcoins te kopen. Kortom heel de wereld krijgt interesse voor de bitcoin.

Is bitcoins kopen nog nuttig?

Het is uiteraard moeilijk te voorspellen of de bitcoin de komende tijd nog veel gaat stijgen. Het haast mythische plafond van 20.000 USD is in enkele maanden aan diggelen geslagen. Vermoedelijk is de bitcoin nog niet op zijn hoogtepunt en zal 2018 één of meerdere plafonds aan diggelen slaan. De raad bij het investeren in bitcoins, is het gebruiken van geld dat je steeds kunt missen.