27 november 2020

Eerste “superlabo’s” starten vandaag op: een kijkje in dat van het UZ Leuven

Verschillende universiteiten openen vandaag zogenaamde ‘superlabo’s’. Dat zijn laboratoria speciaal ingericht voor COVID-19-testen. Ook het UZ Leuven opende het nieuwe labo vandaag.

Tot 7.000 testen per dag kan het nieuwe labo van het UZ Leuven en de KU Leuven uitvoeren. Samen met 7 andere universiteiten willen ze met de laboratoria de testcapaciteit verhogen. Ook in onder andere in Luik, Antwerpen, Louvain-La-Neuve en Gent worden nieuwe laboratoria geopend.

Sinds het begin van de pandemie is het UZ Leuven het Belgische referentielaboratoria voor COVID-19. De afgelopen maanden investeerden UZ Leuven en de KU Leuven in de ondersteuning van andere klinische labo’s, zodat ook zij zich tot testlabo konden ontwikkelen. Daarnaast hebben alle klinische labo’s al sinds het voorjaar hun capaciteit geleidelijk opgeschaald. Op dit moment kan het Leuvense labo al ongeveer 2.000 COVID-testen per dag uitvoeren. Dankzij het nieuwe labo komen daar nog eens 7.000 testen per dag bij.

Druk verlichten

Momenteel gebeuren er gemiddeld zo’n 66.000 testen per dag in ons land. Een deel van die testen worden opgevangen door industriële labo’s, dankzij de nieuwe universitaire labo’s zouden alle testen opnieuw in klinische labo’s kunnen gebeuren.

De nieuwe labo’s vervangen de bestaande klinische labo’s niet. “Ze komen er als ondersteuning om de druk op de huidige klinische labo’s en de industriële labo’s te verlichten. Het effect ervan zal voor patiënten niet onmiddellijk voelbaar zijn, omdat de nieuwe labo’s de huidige industriële labo’s vervangen. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de 8 betrokken universitaire centra, die over het hele land verspreid zijn, zou heel België van extra testcapaciteit voorzien worden”, zegt prof. dr. Emmanuel André, staflid laboratoriumgeneeskunde UZ Leuven.

Sterke samenwerking

Het nieuwe labo van UZ Leuven en KU Leuven start vandaag met het verwerken van testen. Het labo zal starten met een beperkt aantal testen en vervolgens de capaciteit geleidelijk opdrijven. Zodra alle nodige materialen en producten geleverd zijn, zal de capaciteit verhoogd worden tot 7.000 testen per dag. Op dit moment is de testcapaciteit beperkt, zo worden asymptomatische hoogrisicocontacten en reizigers die terugkeren uit rode zones niet meer getest, dat zou in de nabije toekomst dankzij de superlabo’s opnieuw mogelijk moeten zijn.

Voor het nieuwe laboratorium in Leuven was er een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, de universiteit en de overheid. UZ Leuven neemt de exploitatie op zich en stelt 40 nieuwe medewerkers in dienst voor het labo. De KU Leuven voorziet de fysieke ruimte in de gebouwen van het Rode Kruis en stelde de ruimte technisch in orde. De overheid voorziet de uitrusting met de nodige toestellen en materialen. Naast de universiteit van Leuven richten ook de universiteiten van Luik (U Liège en CHU Liège), Antwerpen (U Antwerpen en UZA), Louvain-La-Neuve (UCL en Saint Luc Bruxelles), Brussel (ULB en IBC), Bergen (U Mons en Hôpital de Jolimont), Gent (UGent en UZ Gent) en Namen (U Namur en CHU-UCL Namur) een nieuw labo op.

Een kijkje in het nieuwe labo van het UZ Leuven en KU Leuven

© UZ Leuven
© UZ Leuven
© UZ Leuven

BronKUL

Dit kan je ook interesseren

Het warme drankje op een winteravond: zo klinkt het nieuwe ‘Caroline’ van Arlo Parks

Arlo Parks is terug met nieuwe muziek. Ze lost al een tijdje nieuwe muziek. Zo bracht ze afgelopen maand...

Sam Fender zorgt voor warm kerstnummer ‘Winter Song’

Sam Fender is er met kerstnummer om iedereen een hart onder de riem te steken. Het is een cover...

Larssen. geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021: “Ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis”

Ken je Sasja Maekelberg al? Hij is de broer van, maar vooral meester van zijn eigen project Larssen. Hij...

Door technologie lijken Barack Obama en Oprah Winfrey in dezelfde ruimte te zitten voor talkshow

Een interview afnemen tijdens een pandemie met oud-president Barack Obama, zonder mondmaskers en op korte afstand van elkaar? Het...

Nieuwe kandidaat in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: Bockie De Repper wordt niet graag schattig genoemd

Vanavond zit er een nieuw gezicht in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Internetfenomeen Bockie De Repper nemen het op...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties