19 september 2020

‘FAROEK’ gaat vanavond op zoek naar de dader van sabotage kerncentrale Doel 4

-

Advertentie

Vanavond is Faroek Özgünes terug met zijn opsporingsprogramma ‘FAROEK’. Daarin wordt de hulp van de kijker ingeroepen voor het oplossen van de sabotage in de kerncentrale van Doel, nu reeds vijf jaar geleden. De politie verspreidt in het kader van de uitzending een robotfoto. 

In de eerste ‘FAROEK’ van een nieuwe reeks van zes vraagt presentator Faroek Özgünes de hulp van de kijkers om de saboteur van de kerncentrale van Doel 4 te vinden. Die sloeg toe in de zomer van 2014 en na vijf jaar gerechtelijk onderzoek is er nog altijd geen verdachte in het vizier van politie en gerecht. Het onderzoek wordt geleid door het federaal parket en werd opgestart als een terroristische aanslag. Nu gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die in de centrale werkte en toegang had tot de zwaar beveiligde machinekamer.

© VTM

65.000 liter smeerolie: 120 miljoen euro schade

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11u in de voormiddag liep in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie weg uit de stoomturbine. Een onverwacht en onvoorzien incident dat ervoor zorgde dat de turbine volledig vastliep zodat de kernreactor maandenlang moest worden stilgelegd. Los van de economische schade die 120 miljoen euro bedraagt, blijkt het incident niet zo onschuldig. Al snel blijkt dat er kwaad opzet mee gemoeid was: een veiligheidsklep is met opzet open gedraaid waardoor de olie pijlsnel kon wegstromen. De sabotage werd ook zeer kundig verborgen zodat de manipulatie aan de veiligheidsklep op het eerste gezicht onopgemerkt bleef. De sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 4 en had gelukkig geen gevolgen voor de veiligheid van de kernreactor.