27 november 2020

Gemiddeld 10.512 besmettingen in afgelopen 7 dagen: daling met 35% in coronacijfers

-

Het gaat de goede richting uit met de coronacijfers. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 10.512 besmettingen genoteerd. Dat is een daling met 35% ten opzichte van de vorige periode. Ook het aantal bezette ziekenhuisbedden lijkt te stagneren.

Dag na dag worden minder nieuwe besmettingen genoteerd. Gemiddeld raakten de afgelopen zeven dagen 10.512 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 35% ten opzichte van de vorige periode. Dat blijft een hoog cijfer, maar wijst op een afzwakkende kracht van de epidemie. Ook het reproductiegetal is gedaald, zo besmet een COVID-19-patiënt gemiddeld 0,944 andere mensen. “Het is duidelijk at onze inspanningen beginnen te werken, maar de weg naar beneden is nog lang en we zullen het huidige regime nog lang moeten volhouden om in veiliger vaarwater te geraken”, vertelde viroloog Steven Van Gucht afgelopen vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Ziekenhuizen

Ook in de ziekenhuizen lijkt de situatie in een positieve richting te evolueren. Gisteren werden 495 patiënten met COVID-19 opgenomen. Ter vergelijking: op 3 november werd een piek genoteerd van 878 nieuwe opnames. Op zaterdag werden 6.893 bedden ingenomen door COVID-19-patiënten, dat is een stijging met 6%. 1.464 personen liggen op intensieve zorgen, dat is wel nog steeds een stijging met 26%.

Ook het aantal overlijdens blijft hoog, maar dat verliest ook tempo. In de afgelopen zeven dagen vielen gemiddeld 172,6 overlijdens per dag. Dat is een stijging met 66%.

Positiviteitsratio

Tussen 29 oktober en 4 november werden 343.634 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 49.091 testen. Gemiddeld is 26,4% van de testen in ons land positief. Dat is een verdere daling ten opzichte van eerdere cijfers.

In de provincie Luik is 44,6% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 41,3%, Namen 34,6%, Waals-Brabant 32,9%, Brussel 33,5%, Luxemburg 30,8%, Vlaams-Brabant 20,2%, West-Vlaanderen 18,5%, Antwerpen 17,1%, Oost-Vlaanderen 16,4% en Limburg 15%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 38,3% van de uitgevoerde testen (507 positief op 1.324 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio vermoedelijk hoger ligt dan normaal.

Dit kan je ook interesseren

Brihang ging op pyloon op zee staan voor ‘Ver Weg’: bekijk de indrukwekkende videoclip

Brihang is terug met een nieuwe videoclip, die hoort ditmaal bij single 'Ver Weg'. De clip is een prachtig...

Niels Albert en Valeska maken trouwdatum bekend in VIER-programma ‘Cook Ensemble’

Niels Albert en Valeska zijn al een tijdje verloofd. In VIER-programma 'Cook Ensemble' vroeg Jani wanneer het huwelijk gepland...

Kunstencentrum Vooruit kiest voor nieuwe naam, na geschil met sp.a: “Eenzelfde naam voor een kunstinstelling en een politieke partij is onwerkbaar”

De naamsverandering van politieke partij sp.a naar VOORUIT, zorgde voor onrust bij het gelijknamige Gentse kunstencentrum. Ze zullen daarom...

Larssen. geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021: “Ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis”

Ken je Sasja Maekelberg al? Hij is de broer van, maar vooral meester van zijn eigen project Larssen. Hij...

RECENSIE. ‘Black-Out’ is vermakelijk spannend, maar blijft in het donker achter (★★)

De sabotage van een kerncentrale zorgt voor een nationale stroompanne en alsof dat niet genoeg is, wordt op hetzelfde...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties