Gps-toestel in de war? Dit is waarom en dit kan je eraan doen

Archiefbeeld

Eigenaars van een oud gps-toestel letten vandaag beter even op. Het is vandaag 6 april namelijk ‘GPS Week Number Rollover’. Wat zoveel betekent als de start van een nieuwe kalender voor gps-systemen. Voorkom problemen aan je gps door een update uit te voeren. 

In de nacht van zaterdag op zondag vindt GPS Week Number Rollover plaats, dat is het moment waarop de kalenders van gps-toestellen opnieuw vanaf 0 beginnen te lopen. Bij de lancering van gps in 1980 werd bepaald dat gps’en elke 1024 weken een reset nodig hadden. Op 22 augustus 1999 vond reeds zo’n eerste moment plaats en nu zo’n 19 jaar en 7 maanden later vindt dat voor de tweede keer plaats. Het verschil met 1999 is natuurlijk dat gps-toestellen veel meer in omloop zijn dan 20 jaar geleden.

Wat is het exacte probleem?

Simpel uitgelegd bepaalt je gps-toestellen zijn locatie aan de hand van satellieten. Aan de hand van de exacte tijd die de satelliet doorstuurt en het verschil met de interne klok op jou gps-toestel, kan jou locatie bepaald worden. Als de gps-kalender opnieuw begint te lopen en die een sterk verschillende tijd heeft tegenover de interne klok van je gps, geraken de toestellen in de war. Daarom kan het voorkomen dat je toestel trager werkt of crasht.

Wat kan je doen?

Eerst en vooral zullen enkel oudere toestellen getroffen worden. De gps-toestellen die de laatste vijf jaar verkocht werden zullen zeker geen problemen ondervinden. Wie een oud gps-toestel heeft, gaat best op zoek naar een update. Dit kan je vinden op de website van de fabrikant. Door de update zal het toestel opnieuw signalen kunnen interpreteren.

Heb je tenslotte een voertuig met een oude vaste gps-installatie? Ga dan even langs je garagehouder, deze zal de gps indien nodig een update geven. Zo kan je vannacht ook de weg op zonder een stel wegenkaarten.