27 november 2020

Grensoverschreidend gedrag blijft een probleem in de sport- en cultuursector: 1712 roept omstaanders op om te durven spreken

Grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector blijft een probleem. Daarom lanceert hulplijn 1712 een campagne met een centrale boodschap: kijk niet weg en contacteer 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag.

“Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag”, legt Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712 uit. De cijfers bevestigen het ook. Grensoverschrijdend gedrag blijft een probleem binnen de cultuur- en sportsector.

Uit onderzoek is gebleken dat 17% van de Vlaamse sporters als minderjarige in aanraking kwam met seksueel grensoverschrijdend gedrag en dat maar liefst 82% van de Vlaamse jongeren slachtoffer werd van psychisch grensoverschrijdend gedrag. Omstaanders kunnen een belangrijke rol spelen. “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub of cultuurorganisatie waar niet wordt weggekeken van het probleem”, aldus Van de Voorde.

Risicofactoren

In de sport zijn er enkele risicofactoren zoals de macht van de coach, de druk van de competitie, de cultuur van lichamelijkheid, bepaalde gelegenheden (zoals douchen, kleedkamer, aanrakingen), de hoge tolerantie van fysiek geweld in bepaalde sporttakken, de ambitie van jonge sporters en het gebrek aan controle of opleiding van sommige vrijwilligers en begeleiders.

Ook turnster Aagje Vanwalleghem heeft te kampen gehad met grensoverschrijdend gedrag. “Waar ik dan bijvoorbeeld als meisje van 15 jaar met moeite 41 kg woog en toch, om het mooi te verwoorden, een dik persoon genoemd werd.” Ze roept daarom iedereen op die getuige is van grensoverschrijdend gedrag, om er tegen in te gaan. “Mijn doel is om gymnasten en hun ouders te laten beseffen dat het heel belangrijk is om te zien waar de grens ligt en te durven spreken als ze vinden dat die grenzen overschreden worden.”

(Lees verder onder de video)

Ook in de cultuursector is grensoverschrijdend gedrag een probleem. Eén op vier vrouwen die werkt in de cultuursector heeft het voorbije jaar ongewenste fysieke of seksuele toenaderingen ervaren, terwijl één op vijf mannen een bepaalde vorm van grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Werkonzekerheid, de grote competitie en concurrentie en de kwetsbare positie van starters zijn de risicofactoren.

Laat je stem horen of draag bij aan het debat. 1712 roept iedereen op om zijn profielfoto op sociale media aan te passen of een filmpje te posten met de hashtag #kijknietweg. Meer informatie vind je via kijknietweg.be.

Wie vragen heeft over geweld, misbruik of kindermishandeling kan elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat terecht bij 1712.

Dit kan je ook interesseren

Slowthai brengt nieuwe single ‘nhs’ uit, nieuw album ‘TYRON’ verschijnt in 2021

Er verscheen zopas nieuw werk van Slowthai. In de aanloop naar zijn nieuwe plaat brengt hij single ‘nhs’ uit....

Een intrigerende trip langsheen verschillende emoties: ontdek ‘You Won’t Come Around’ van Balthazar

Vijf studioalbums later en tien jaar na de release van debuutplaat ‘Applause’ is Balthazar uitgegroeid tot een van de...

In ‘RIP 2020’ fileren Guga, Ruth, Jonas en Nathalie het voorbije jaar à la ‘Tegen De Sterren Op’

Vanavond kan je op VTM kijken naar 'RIP 2020'. Dat is een comedyshow waarin Guga Baúl, Ruth Beeckmans, Jonas...

Humo-journalist Wilfried Hendrickx (73) brengt een plaat uit: “Raymond van het Groenewoud zei dat ik een interessante stem had”

Wat als je iedere dag wakker wordt met een flard muziek in je hoofd en Raymond van het Groenewoud...

Niels Albert en Valeska maken trouwdatum bekend in VIER-programma ‘Cook Ensemble’

Niels Albert en Valeska zijn al een tijdje verloofd. In VIER-programma 'Cook Ensemble' vroeg Jani wanneer het huwelijk gepland...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties