More

    Hoe kunnen we de verspreiding van het coronavirus indijken: deze maatregelen kan je zelf nemen

    Advertentie

    Voorlopig blijft België, in tegenstelling tot de buurlanden, nog gespaard van het coronavirus. Slechts één uit China gerepatrieerde man bleek drager van het virus. Het virus verspreidt zich in hoog tempo in Noord-Italië, waarbij ook de skigebieden vermoedelijk niet gespaard zullen blijven. Maandag openen de scholen weer hun deuren. Wat zal er gebeuren bij een uitbraak en hoe kunnen we die voorkomen?

    In onze buurlanden rukt het coronavirus stilaan op. Italië is in Europa het zwaarst getroffen, daar zijn reeds meer dan 800 besmettingen geteld. Ook in Nederland zijn er vier besmettingen bekend, Frankrijk telt op dit moment 57 besmettingen, Duitsland 79. Het lijkt daarom niet onwaarschijnlijk dat ons land de komende dagen ook besmettingen zal vaststellen.

    De Nederlandse patiënten die liepen het coronavirus – naar  alle waarschijnlijkheid – op na een bezoek aan de Italiaanse regio Lombardije. Nu de krokusvakantie op z’n einde loopt en veel gezinnen terugkeren na een (ski)vakantie in de regio, moet België ook rekening houden met een eerste opflakkering van het virus. Dan zal het alle hens aan dek zijn om de besmettingen zo snel mogelijk te registeren en de patiënten thuis of in een ziekenhuis isoleren. Dat betekent dat een besmette persoon zijn huis een tijd niet mag verlaten.

    Wanneer een besmet persoon opgemerkt wordt, dan gaan alle alarmbellen af. In Nederland bleek ook het jongste kind en de echtgenote van een patiënt besmet. Daarom zal de overheid na een positief staal, een contactonderzoek starten. Daarbij worden alle contacten van de patiënt nagegaan. Al deze personen worden ook onderzocht en zullen desgevallend ook in isolatie gaan.

    Wat kan je zelf doen?

    Paniek is niet nodig. Toch is het vanzelfsprekend om extra alert te zijn. Zeker in de gevallen waarbij je onlangs naar een risicogebied hebt gereisd. Merk je grieperige symptomen op (koorts, luchtwegenklachten, …) en heb je enkele dagen geleden naar China, Zuid-Korea, Iran of Noord-Italië gereisd, dan kan je best contact opnemen met een arts. Het is daarbij aangeraden om dat eerst telefonisch te doen en niet meteen naar een ziekenhuis of huisartsenpraktijk te rijden. Zodanig dat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden en het risico op het besmetten van andere patiënten zo klein mogelijk te houden. Ons land telt twee referentieziekenhuizen die paraat staan voor de eerste besmettingen, dat is het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis en het UZ Antwerpen. Bij meerdere besmettingen die de capaciteit van deze ziekenhuizen te boven gaat, zullen andere ziekenhuizen paraat staan.

    Voorkomen is beter dan genezen

    Je kan zelf enkele eenvoudige maatregelen nemen om een mogelijke verspreiding te beperken. Dat doe je door regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Ben je onderweg? Dan kan je gebruik maken van een handgel. Het kan ook nuttig zijn om veelgebruikte voorwerpen af en toe te desinfecteren (smartphone, toetsenbord, muis, …).

    Hoesten en niezen doe je best in de kom van je elleboog. Zo raken je handen minder makkelijk besmet en wordt de verspreiding bemoeilijkt. Hoesten en niezen kan je ook in een papieren zakdoek, die je daarna weggooit. Een mondmasker gebruiken blijkt niet heel erg nuttig. Een chirurgisch mondmasker dragen, helpt wel om anderen niet te besmetten, maar beschermt jezelf niet tegen het virus. Momenteel zijn ze ook amper of aan woekerprijzen te vinden en blijven ook best voorbehouden voor gezondheidspersoneel.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer