28 november 2020

KAART. Gemiddeld 13.052 besmettingen per dag in de afgelopen zeven dagen: bekijk de situatie in jouw gemeente

-

Het aantal nieuwe bevestigde gevallen blijft toenemen, hetzij iets trager. In de afgelopen zeven dagen waren er gemiddeld 13.052 besmettingen per dag. Dat is een stijging met 38%.

Gisteren riep viroloog Steven Van Gucht op om de komende weken even niet af te spreken met vrienden of familie. “Druk even op de sociale pauzeknop”, zei hij. Het aantal nieuwe besmettingen blijft dan ook hoog en vooral de ziekenhuiscijfers worden stilaan dramatisch. 

Afgelopen dinsdag werden er 18.574 positieve stalen genoteerd, woensdag 16.103, donderdag 15.085 en 14.560 op vrijdag. Dat kan een dalende trend aantonen, maar kan ook te wijten zijn aan de nieuwe teststrategie die woensdag in werking trad. Daarbij worden hoogrisicocontacten en mensen zonder symptomen niet meer getest. Enkel mensen met symptomen worden nog getest.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen en bereiken we stilaan de piekbezetting die we tijdens de eerste golf doormaakten. Verschil is dat tijdens de piek in april de lockdown-maatregelen al van kracht waren. Op maandag lagen 5.260 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Tijdens de eerste golf lagen er op piekdag 6 april 5.759 mensen in het ziekenhuis. De piek op intensieve zorgen werd op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU. Op dit moment liggen er 809 mensen op intensieve zorgen. Steven Van Gucht verwacht dat aan het huidige tempo de maximale capaciteit op ICU binnen twee weken bereikt wordt.

Het aantal sterfgevallen is ook verder gestegen. Gemiddeld stierven 49 personen per dag in de afgelopen zeven dagen aan COVID-19. Dat is 50% meer dan vorige week.

Positiviteitsratio

Tussen 17 oktober en 23 oktober werden 468.464 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 66.923 testen. In de provincie Luik is 37% van de uitgevoerde testen positief (!), Brussel volgt met 29%, Namen 28,1%, Luxemburg 27,9 %, Henegouwen 27,8%; Waals-Brabant 26,7%, Vlaams-Brabant 17,9%, Antwerpen 13,5%, Oost-Vlaanderen 13,4%, Limburg 11,8% en West-Vlaanderen 11,8%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 36,1% van de uitgevoerde testen (870 positief op 2.407 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Interactieve kaart

Bekijk het aantal bevestigde besmettingen in jouw stad of gemeente via onze interactieve kaart. Het gaat om de absolute cijfers. Onze kaart bevat voortaan de cijfers van de afgelopen 14 dagen. Je kan er ook de besmettingscijfers van de afgelopen 24 uur en 7 dagen terugvinden door op je gemeente te klikken. Uitgebreide gegevens kan je terugvinden via het dashboard van Sciensano.

Dit kan je ook interesseren

Slowthai brengt nieuwe single ‘nhs’ uit, nieuw album ‘TYRON’ verschijnt in 2021

Er verscheen zopas nieuw werk van Slowthai. In de aanloop naar zijn nieuwe plaat brengt hij single ‘nhs’ uit....

Brihang ging op pyloon op zee staan voor ‘Ver Weg’: bekijk de indrukwekkende videoclip

Brihang is terug met een nieuwe videoclip, die hoort ditmaal bij single 'Ver Weg'. De clip is een prachtig...

Onze 5 favoriete series op Netflix en Amazon Prime Video: dit zijn onze tips

Niets is gezelliger dan een weekendje bingen. Wij sommen onze favoriete 5 series op die je op Netflix en...

Een intrigerende trip langsheen verschillende emoties: ontdek ‘You Won’t Come Around’ van Balthazar

Vijf studioalbums later en tien jaar na de release van debuutplaat ‘Applause’ is Balthazar uitgegroeid tot een van de...

Sam Fender zorgt voor warm kerstnummer ‘Winter Song’

Sam Fender is er met kerstnummer om iedereen een hart onder de riem te steken. Het is een cover...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees Meer

PS5 kopen? Sony belooft nieuwe levering PS5, bol.com verwacht volgende week nieuwe lading

Oef! Sony heeft goed nieuws omtrent de PlayStation 5. In heel de wereld zijn gamers op zoek naar de nieuwste spelcomputer van Sony, maar...

RECENSIE. Dua Lipa’s ‘Studio 2054’ livestream: Disco Queen Dua wordt de volgende superster (★★★★)

De Britse popkoningin Dua Lipa stelde vrijdagavond haar tweede plaat 'Future Nostalgia' live voor aan de wereld. We haalden onze - ondertussen roestig geworden,...

JBC maakt een Sintbezoek online mogelijk: kindjes krijgen een gepersonaliseerde boodschap

Normaal gesproken strijkt de Sint vanaf 11 november neer bij JBC, maar omdat een fysiek Sintbezoek niet mogelijk is, organiseert de keten dit jaar...