19 september 2020

Keelpijn? Verkoudheid? Koorts? Corona? Griep? De symptomen van COVID-19 op een rijtje

-

Advertentie

Het coronavirus verspreidt zich erg snel in ons land, maar ook andere virussen zweven nog rond in onze contreien. Dat zorgt bij mensen voor verwarring, want wat heb je nu: een verkoudheid, griep, corona? Wat zijn de symptomen van het coronavirus? Hoe kan je voorkomen dat je besmet geraakt?

LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

Het moet gezegd zijn. Het coronavirus gedraagt zich erg gelijkaardig met andere virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Het is daarom ook moeilijk om het virus extern te herkennen. Toch zijn er enkele symptomen die vaker voorkomen bij patiënten met COVID-19 en die dus zouden kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

Incubatietijd

De incubatietijd van de ziekte, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, bedraagt meestal vijf dagen. Al kunnen de eerste symptomen ook na twee dagen, tot veertien dagen verschijnen. Al zijn er gevallen bekend waarbij personen nog later ziek worden. Vermoedelijk gaat het dan om iets anders, maar u blijft het best in de gaten houden.

De symptomen op een rijtje

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde de ziekteverschijnselen van 55.924 patiënten in China en noteerde de meest voorkomende symptomen. Dat is met voorsprong koorts (88%) en een droge hoest (68%)Vermoeidheid kwam in 38% van de gevallen voor, slijm ophoesten in 33% van de gevallen. Kortademigheid of benauwdheid kwam in 19% van de gevallen voort. Een minderheid van de zieken had last van keelpijn (14%) en/of spierpijn (15%). Het zijn symptomen die dus ook meer op een verkoudheid of griep wijzen, al is dat dus niet helemaal zeker. Een minderheid (onder de 5%) had last van diarree of hoestte bloed op.

Een rapport van Britse neus-, keel-, en oorartsen kan een plots verlies van smaak-, en reukzin een symptoom zijn van besmetting met het coronavirus. De data van onderzoek zou nog erg beperkt zijn, maar wel voldoende om een waarschuwing uit te sturen. Zo zouden 30% van 2.000 positief geteste mensen in Zuid-Korea een verlies van hun reukzin gehad hebben. Het gaat dan vaak over personen die een mild verloop van de ziekte kennen en geen of nauwelijks anders symptomen hebben, maar toch besmet zijn.

Er is mogelijk blijvende