More

    Koorts? Keelpijn? Coronavirus? Verkoudheid? Hooikoorts? Griep? De symptomen van COVID-19 op een rijtje

    Advertentie

    De curve van de epidemie lijkt over zijn hoogtepunt heen. Toch blijft het aantal sterfgevallen hoog. Er zijn op dit moment ook nog steeds andere virussen en kwalen. Dat zorgt bij mensen voor verwarring, want wat heb je nu: een verkoudheid, griep, corona? Hooikoorts? Wat zijn de symptomen van het coronavirus en hoe kan je voorkomen dat je besmet geraakt?

    LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

    Het moet gezegd zijn. Het coronavirus gedraagt zich erg gelijkaardig met andere virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Het is daarom ook moeilijk om het virus extern te herkennen. Toch zijn er enkele symptomen die vaker voorkomen bij patiënten met COVID-19 en die dus zouden kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

    Incubatietijd

    De incubatietijd van de ziekte, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, bedraagt meestal vijf dagen. Al kunnen de eerste symptomen ook na twee dagen, tot veertien dagen verschijnen. Al zijn er gevallen bekend waarbij personen nog later ziek worden. Vermoedelijk gaat het dan om iets anders, maar u blijft het best in de gaten houden.

    Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus, nog tot acht dagen nadat de symptomen verdwenen zijn, besmettelijk kunnen blijven. Het onderzoek werd op 16 patiënten in het Chinese Peking uitgevoerd.

    LEES OOK: Patiënten met milde vorm van COVID-19 kunnen tot acht dagen na symptomen coronavirus uitscheiden

    Blijf in uw kot, ook op deze prachtige lentedagen.

    De symptomen op een rijtje

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde de ziekteverschijnselen van 55.924 patiënten in China en noteerde de meest voorkomende symptomen. Dat is met voorsprong koorts (88%) en een droge hoest (68%)Vermoeidheid kwam in 38% van de gevallen voor, slijm ophoesten in 33% van de gevallen. Kortademigheid of benauwdheid kwam in 19% van de gevallen voort. Een minderheid van de zieken had last van keelpijn (14%) en/of spierpijn (15%). Het zijn symptomen die dus ook meer op een verkoudheid of griep wijzen, al is dat dus niet helemaal zeker. Een minderheid (onder de 5%) had last van diarree of hoestte bloed op.

    Een rapport van Britse neus-, keel-, en oorartsen kan een plots verlies van smaak-, en reukzin een symptoom zijn van besmetting met het coronavirus. De data van onderzoek zou nog erg beperkt zijn, maar wel voldoende om een waarschuwing uit te sturen. Zo zouden 30% van 2.000 positief geteste mensen in Zuid-Korea een verlies van hun reukzin gehad hebben. Het gaat dan vaak over personen die een mild verloop van de ziekte kennen en geen of nauwelijks anders symptomen hebben, maar toch besmet zijn.

    Hooikoorts?

    Nu de lente in het land is, zit de lucht ook vol pollen. Hooikoorts brengt dan ook vaak luchtwegenklachten met zich mee: o.a. een verstopte neus, neusloop, jeuk in de ogen en neus, rode ogen en niesbuien zijn de meest voorkomende symptomen.

    De symptomen lopen deels gelijk met COVID-19, maar onderscheiden zich dus vooral door koorts en een algemeen ziektegevoel bij het coronavirus. Ook het verlies van reuk en smaak wijst in de richting van het longvirus.

    Er is mogelijk blijvende longschade bij patiënten die op intensieve zorgen verbleven / Beeld ter illustratie

    LEES OOK: Mogelijk blijvende longschade door coronavirus

    Het is dus moeilijk om zelf de diagnose te stellen. COVID-19 lijkt in grote mate op griep of een verkoudheid. Het is ook niet zeker dat iedereen het virus even sterk doormaakt, zo kunnen jongere personen nauwelijks last hebben van een besmetting. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk contact met de buitenwereld te vermijden en zeker in het geval dat je symptomen vertoont. De (vermoedelijk) zieke wordt best geholpen of verzorgd door slechts één gezinslid, om verdere verspreiding te vermijden. Het is vooral bij koorts en kortademigheid dat een alarmbel dient af te gaan.

    Neem bij twijfel of bij een vermoeden van besmetting met het coronavirus steeds contact op met je huisarts of de huisarts van wacht.

    Hoe voorkom je besmetting?

    De beste manier om besmetting te voorkomen is zoveel mogelijk thuisblijven, je riskeert anders toch een boete en het zorgt ervoor dat de maatregelen langer en strenger geïmplementeerd blijven. Verder is het van belang om hygiënemaatregelen te treffen:

    • Was regelmatig en grondig je handen, doe dat meermaals per dag (na een supermarktbezoek, voor het bereiden van eten, voor het eten, na een toiletbezoek, …).
    • Desinfecteer regelmatig je persoonlijke en veelgebruikte voorwerpen en gladde oppervlakken. Het virus kan een aantal uur tot enkele dagen overleven op materialen zoals je smartphone, een deurklink of het aanrecht.
    • Kus niet en geef geen handen.
    • Blijf thuis bij ziekte. Ga niet ziek naar de apotheek of supermarkt, maar stuur iemand anders.
    • Hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoek.
    • Het risico op besmette verpakkingen uit de supermarkt is erg laag. Al kan je wel enkele extra voorzorgsmaatregelen treffen. Zo was je beter groenten en fruit en kan je ervoor kiezen om verpakkingen 72 uur niet aan te raken of ze te desinfecteren. Je raakt enkel de spullen aan die je wenst te kopen en houdt zorgvuldig 1,5 meter afstand tot andere mensen. Was je handen meteen na het thuiskomen, nog voordat je de boodschappen opbergt.
    • Het dragen van een masker kan helpen, maar worden best voorbehouden voor zorgverleners. Enkel wanneer je in contact komt met personen met fragiele immuniteit, zelf ziek bent of een fragiele immuniteit hebt of wanneer je in contact komt met zieken, kan je er beter een dragen. Het is trouwens niet zo dat het virus op straat rond ‘hangt’.
    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer