19 september 2020

Koorts? Keelpijn? Coronavirus? Verkoudheid? Hooikoorts? Griep? De symptomen van COVID-19 op een rijtje

-

Advertentie

De curve van de epidemie lijkt over zijn hoogtepunt heen. Toch blijft het aantal besmettingen hoog. Er zijn op dit moment ook nog steeds andere virussen en kwalen. Dat zorgt bij mensen voor verwarring, want wat heb je nu: een verkoudheid, griep, corona? Hooikoorts? Wat zijn de symptomen van het coronavirus en hoe kan je voorkomen dat je besmet geraakt?

LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

Het moet gezegd zijn. Het coronavirus gedraagt zich erg gelijkaardig met andere virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Het is daarom ook moeilijk om het virus extern te herkennen. Toch zijn er enkele symptomen die vaker voorkomen bij patiënten met COVID-19 en die dus zouden kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

Incubatietijd

De incubatietijd van de ziekte, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, bedraagt meestal vijf dagen. Al kunnen de eerste symptomen ook na twee dagen, tot veertien dagen verschijnen. Al zijn er gevallen bekend waarbij personen nog later ziek worden. Vermoedelijk gaat het dan om iets anders, maar u blijft het best in de gaten houden.

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus, nog tot acht dagen nadat de symptomen verdwenen zijn, besmettelijk kunnen blijven. Het onderzoek werd op 16 patiënten in het Chinese Peking uitgevoerd.

LEES OOK: Patiënten met milde vorm van COVID-19 kunnen tot acht dagen na symptomen coronavirus uitscheiden

Blijf in uw kot, ook op deze prachtige len