More

    Koorts? Keelpijn? Coronavirus? Verlies van geur? De symptomen van COVID-19 op een rijtje

    Advertentie

    Nu de curve onverwacht opnieuw stijgt, is het van belang om alert te zijn op mogelijke symptomen van COVID-19. We sommen alles wat we weten nog eens op. Wat zijn de symptomen van het coronavirus en hoe kan je voorkomen dat je besmet geraakt?

    LEES OOK: Bekijk het aantal besmettingen in uw gemeente

    De incubatietijd van de ziekte, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, bedraagt meestal vijf dagen. Al kunnen de eerste symptomen ook na twee dagen, tot veertien dagen verschijnen. Al zijn er gevallen bekend waarbij personen nog later ziek worden. Vermoedelijk gaat het dan om iets anders, maar u blijft het best in de gaten houden indien u in contact bent geweest met iemand met COVID-19

    De symptomen op een rijtje

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde de ziekteverschijnselen van 55.924 patiënten in China en noteerde de meest voorkomende symptomen. Dat is met voorsprong koorts (88%) en een droge hoest (68%)Vermoeidheid kwam in 38% van de gevallen voor, slijm ophoesten in 33% van de gevallen. Kortademigheid of benauwdheid kwam in 19% van de gevallen voort. Een minderheid van de zieken had last van keelpijn (14%) en/of spierpijn (15%). Het zijn symptomen die dus ook meer op een verkoudheid of griep wijzen, al is dat dus niet helemaal zeker. Een minderheid (onder de 5%) had last van diarree of hoestte bloed op.

    Een van de opvallendste symptomen is het plotse verlies van smaak-, en reukzin. Dit zou vaak optreden bij personen met een mild verloop van de ziekte, die geen of nauwelijks andere symptomen hebben. Ook indien u een mild verloop hebt, kan u erg besmettelijk zijn.

    Er is mogelijk blijvende longschade bij patiënten die op intensieve zorgen verbleven / Beeld ter illustratie

    Bent u mogelijk besmet of in contact gekomen met iemand die dragen was van COVID-19, dan is het van belang om zoveel mogelijk contact met de buitenwereld te vermijden. De (vermoedelijk) zieke wordt best geholpen of verzorgd door slechts één gezinslid, om verdere verspreiding te vermijden. 

    Neem bij twijfel of bij een vermoeden van besmetting met het coronavirus steeds telefonisch contact op met je huisarts of de huisarts van wacht, ga zeker niet rechtstreeks naar de huisarts. Zo besmet u geen anderen in de wachtkamer.

    Hoe voorkom je besmetting?

    De beste manier om besmetting te voorkomen is je handen wassen en afstand houden:

    • Was regelmatig en grondig je handen, doe dat meermaals per dag (na een supermarktbezoek, voor het bereiden van eten, voor het eten, na een toiletbezoek, na het uitdoen van je mondmasker …).
    • Kus niet en geef geen handen.
    • Hou anderhalve meter afstand bij mensen die niet tot uw bubbel behoren.
    • Wees extra voorzichtig bij risicogroepen.
    • Blijf thuis bij ziekte. Ga niet ziek naar de apotheek of supermarkt, maar stuur iemand anders.
    • Draag je mondmasker op drukke plaatsen en op de verplichte locaties. Berg je mondmasker veilig op en raak het zo weinig mogelijk aan tijdens het dragen. Na het verwijderen van je mondmasker, was (of desinfecteer) je je handen.
    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer