Patiënten met milde vorm van COVID-19 kunnen tot acht dagen na symptomen coronavirus uitscheiden

Beeld ter illustratie

Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus, nog tot acht dagen nadat de symptomen verdwenen zijn, besmettelijk kunnen blijven. Het onderzoek werd op 16 patiënten in het Chinese Peking uitgevoerd. 

LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

Onderzoekers hebben ontdekt dat de helft van de patienten, die behandeld werden voor een milde variant van het coronavirus, tot acht dagen na het verdwijnen van de symptomen, het virus nog onder de leden hadden. Het onderzoek werd gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Daarvoor baseren ze zich op een onderzoek op 16 patiënten, die tussen 28 januari en 9 februari, in het PLA General Hospital in Peking verbleven. De patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 35,5 jaar en vertoonden symptomen van koorts, hoesten, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Gemiddeld hielden de symptomen zo’n acht dagen aan. De incubatietijd, dat is de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen, was bij 15 van de 16 patiënten vijf dagen. De COVID-19 patiënten werden tevens met een reeks van medicijnen behandeld.

Een ruimte in de buurt van Peking wordt gedesinfecteerd

De onderzoekers namen stalen van de keel van alle patiënten en analyseerden die. “Het meest opmerkelijke aan ons onderzoek was dat de helft van de patiënten virus bleven uitscheiden na het verdwijnen van hun symptomen”, aldus Dr. Lokesh Sharma, onderzoeker aan de Yale School of Medicine. “Zwaardere infecties hebben mogelijk nog een langere duur van besmettelijkheid”, aldus Sharma. Afhankelijk van de patiënt duurde het tussen de één en acht dagen – na het verdwijnen van de symptomen – voor het besmettingsgevaar ophield.

Tot 14 dagen extra in isolatie

Daarom is het volgens onderzoekster Linxie Xie aangeraden om bij milde klachten van het coronavirus de isolatie te verlengen met twee weken, na het verdwijnen van de symptomen. “Zodanig dat je geen andere mensen kunt besmetten”, aldus Xie. Verder geven de onderzoekers ook een advies mee aan het medisch personeel. Zo moeten ze de patiënten zonder ziekteverschijnselen en de personen die recent het coronavirus hadden, met voorzorg behandelen, alsof het om besmette patiënten zou gaan.

De onderzoekers benadrukken dat het gaat om een kleinschalig onderzoek en dat verder onderzoek noodzakelijk is naar de daadwerkelijke besmettingsgraad in de latere fase van een COVID-19 infectie. Want het virus kan dan wel gevonden worden in de keel, maar het is niet helemaal zeker dat het dan ook overdraagbaar is op andere mensen. Ook is onderzoek vereist naar de situatie bij risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Volg voor meer
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties