De 71-jarige Nederlandse sportcommentator Frank Kramer mocht afgelopen weekend de MLS-finale tussen Atlanta United en FC Portland Timbers becommentariëren, maar hij deed dat op een uiterlijk opmerkelijke wijze, zonder ook maar iets te zeggen over de wedstrijd. 

Als protest voor zijn vertrekken bij Eurosport bezorgde de Nederlandse sportcommentator Frank Kramer Nederland, een opmerkelijk stukje televisiegeschiedenis. Sportzender Eurosport beschikt volgend jaar niet meer over uitzendrechten voetbal, waardoor er na 24 jaar trouwe dienst geen plek meer was voor Kramer. Tijdens zijn laatste uitzending (tussen 02.00 uur en 04.00 uur ‘s nachts) had hij het over alles behalve de wedstrijd.

“Weer die Martínez”

Toen in de 38ste minuut Atlanta op voorsprong kwam, door een goal van Martínez, zei Kramer: “Ja, en dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren. Dat moet hij niet te vaak doen.”

Dezelfde nacht besprak de man verscheidene onderwerpen: de Amerikaanse presidentsverkiezingen, matchfixing, Canadese mijnen, beurskoersen, protesteren tegen scheidsrechters, zo goed als alles kwam aan bod. Op een bepaald moment las hij zelfs een gedicht van Willem Wilmink voor en bracht hij een stukje Frank Sinatra, ja al zingend dus.

“En een van de mooiste dichters die we in Nederland gehad hebben, vond ik toch altijd Willem Wilmink. Een fantastische man, mooie gedichten. Ik zal er eentje voor u voorlezen.”

Eurosport: “onze excuses”

Een heel aantal kijkers vonden de uitlatingen van Kramer hilarisch, zo blijkt uit de reacties op Twitter. Eurosport zelf zag de humor er minder van in, ze boden achteraf hun excuses aan via Twitter. Ook de herhaling van de wedstrijd werd uitgezonden met andere (Engelstalige) commentaar. Achteraf reageerde Kramer in Nederlandse media, dat hij niet zo opgezet was met de manier van afscheid. Ook zei hij dat hij verwachtte “dat niemand de wedstrijd zou zien”. Tenslotte zei hij nog: “Ik wilde er met een knaller uitgaan. Dat is nou gelukt.”