25 november 2020

UZ Leuven start grootschalig Belgische onderzoek naar toediening van plasma voor COVID-19-patiënten

-

In ons land gaat een grootschalige klinische studie van start met het plasma van genezen COVID-19-patiënten. Verschillende ziekenhuizen uit zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië werken samen voor de studie. Het UZ Leuven coördineert het onderzoek.

Enkele weken geleden deed het Rode Kruis een oproep bij genezen coronapatiënten om plasma te doneren. In het plasma zitten mogelijk antistoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de genezing en de behandeling van coronapatiënten.

Zo bewees het plasma van genezen patiënten in het verleden reeds zijn nut, toch indien de personen dezelfde ziekte hebben. Prof. dr. Geert Meyfroidt, nationaal coördinator van de plasmastudie: “Plasmatransfusie is een beloftevolle therapie voor COVID-19-patiënten en kan op korte tijd beschikbaar worden voor een grote groep patiënten in heel Europa. Onze studie wil uittesten of het geven van antistoffen uit plasma van genezen patiënten in een vroeg stadium ertoe leidt dat minder zieke coronapatiënten beademing nodig hebben.”

Beeld ter illustratie

Grootschalig klinisch onderzoek

Het UZ Leuven heeft daarom een grootschalige klinische studie opgezet met het plasma van genezen COVID-19-patiënten. Eens de toediening van plasma veilig en werkzaam blijkt, kan het toegepast worden in alle ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “Het zou zeer goed nieuws zijn als deze behandeling werkt. Dan kan je, als je genezen bent van COVID-19, zelf toekomstige coronapatiënten helpen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is plasma doneren.”

“Het virus heeft de hele wereld verrast, maar we zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit een tweede keer zal gebeuren”, aldus minister De Block. 

Donoren nog steeds gezocht

Uiteraard zijn er daarvoor voldoende en de juiste donoren noodzakelijk. men moet de juiste donoren testen en uitkiezen. De juiste antistoffen moeten in voldoende mate aanwezig zijn in het plasma. Sinds de oproep hebben reeds duizenden bezoekers de website bezocht, van wie 359 mensen met het juiste profiel zich registreerden. Zij zullen de komende dagen verder gescreend worden op antistoffen.

Kandidaat-donoren kunnen zich nog altijd aanmelden bij het Rode Kruis via covid19plasma.rodekruis.be.

Dit kan je ook interesseren

Nieuwe kandidaat in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: Bockie De Repper wordt niet graag schattig genoemd

Vanavond zit er een nieuw gezicht in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Internetfenomeen Bockie De Repper nemen het op...

Tot ieders verbazing werd The Weeknd voor geen enkele Grammy genomineerd: “Grammy’s blijven corrupt”

De Canadese zanger The Weeknd is voor geen enkele Grammy Award genomineerd. Dat leidt tot verbazing, wetende dat de...

Dit waren de hoogtepunten van de American Music Awards (AMA’s) 2020

De American Music Awards 2020 vonden zondagavond plaats in het Microsoft Theatre in Los Angeles. De show stond garant...

Fickle Friends brengt funky, dansbare single ‘Million’ uit

Fickle Friends waren twee jaar na het uitbrengen van hun debuutplaat klaar voor de volgende stap, maar daar stak...

Het warme drankje op een winteravond: zo klinkt het nieuwe ‘Caroline’ van Arlo Parks

Arlo Parks is terug met nieuwe muziek. Ze lost al een tijdje nieuwe muziek. Zo bracht ze afgelopen maand...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties