27 november 2020

Zevendaagse gemiddelde stijgt met slechts 4%: meer dan 7.200 COVID-19-patiënten in ziekenhuis

-

Het gaat de goede richting uit met de besmettingscijfers. Na weken met sterke stijgingen, lijkt de curve af te platten. Het zevendaagse gemiddelde stijgt zeer licht tot 15.071 besmettingen per dag, dat is een stijging met slechts 4%.

Gisteren had viroloog Steven Van Gucht het al over “enkele eerste lichtpuntjes in de coronacijfers” en dat lijkt zich door te zetten. Zo dalen de meest recente dagcijfers onder de kaap van 15.000 besmettingen. Dat blijft hoog, maar op piekdag 27 oktober werden 22.086 besmettingen genoteerd. Daardoor stijgt het zevendaagse gemiddelde ook erg licht, met slechts 4%. Gisteren was dat nog 14%.

Ook het reproductiegetal daalt. In de provincie Antwerpen; Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Brussel en in de Duitstalige gemeenschap ligt het zelfs onder 1. Dat betekent dat de epidemie in snelheid afneemt.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen blijft het aantal opgenomen patiënten verder stijgen. Op maandag 2 november lagen 7.231 COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen (5.260; een week eerder), 1.302 bedden worden ingenomen op intensieve zorgen (809; een week eerder). 

Ter vergelijking: op vrijdag werden 6.438 bedden ingenomen, op donderdag waren dat er 6.187. De cijfers liggen ver boven die van de eerste golf, zo waren er op piekdag 6 april 5.759 hospitalisaties. De piek op intensieve zorgen werd tijdens de eerste golf op 8 april bereikt met 1.285 patiënten op ICU.

Gisteren waarschuwde Van Gucht om ook nu de teugels niet los te laten: “Deze langverwachte lichtpuntjes mogen ons niet afleiden van het feit dat de situatie nog steeds erg verontrustend is. het aantal patiënten op intensieve zorgen zal nog verder blijven doorstijgen in de komend dagen.”

“De verstrengde maatregelen zijn absoluut cruciaal om terug controle te krijgen over het virus. We hebben nog een lange weg te gaan waarbij de vertraging zich eerst nog zal moeten bestendigen en vervolgens zal moeten overgaan in een effectieve daling. Deze daling zullen we voldoende lang moeten aanhouden om in een veilige zone terecht te kunnen komen”, vulde hij aan.

Positiviteitsratio

Tussen 24 oktober en 30 oktober werden 438.489 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 62.641 testen. Gemiddeld is 29,2% van de testen in ons land positief.

In de provincie Luik is 49,6% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 41,8%, Namen 39,2%, Waals-Brabant 37,9%, Brussel 37,6%, Luxemburg 33,1%, Vlaams-Brabant 23,6%, Antwerpen 19,2%, West-Vlaanderen 18,9%, Oost-Vlaanderen 18,3% en Limburg 15,5%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 44,6% van de uitgevoerde testen (763 positief op 1.711 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio hoger ligt dan normaal.

Dit kan je ook interesseren

Humo-journalist Wilfried Hendrickx (73) brengt een plaat uit: “Raymond van het Groenewoud zei dat ik een interessante stem had”

Wat als je iedere dag wakker wordt met een flard muziek in je hoofd en Raymond van het Groenewoud...

Een sierlijke traan op de dansvloer met ‘Leave It Beautiful’ van Astrid S

Met Zara Larsson, Sigrid en Robyn heeft Scandinavië al heel wat popsterren in huis. Daar mag je nu een...

PS5 kopen? Sony belooft nieuwe levering PS5, bol.com verwacht volgende week nieuwe lading

Oef! Sony heeft goed nieuws omtrent de PlayStation 5. In heel de wereld zijn gamers op zoek naar de...

In ‘RIP 2020’ fileren Guga, Ruth, Jonas en Nathalie het voorbije jaar à la ‘Tegen De Sterren Op’

Vanavond kan je op VTM kijken naar 'RIP 2020'. Dat is een comedyshow waarin Guga Baúl, Ruth Beeckmans, Jonas...

Dit waren de hoogtepunten van de American Music Awards (AMA’s) 2020

De American Music Awards 2020 vonden zondagavond plaats in het Microsoft Theatre in Los Angeles. De show stond garant...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties