23 januari 2021

GETEST. Is Facebook Dating de moeite waard? Beter dan Tinder?

-

Singles grijpen in tijden van corona sneller naar een datingapp. Je verveelt je, je hebt minder mensen om mee te praten én het voelt alsof je vastzit in de tijd. Daar speelt Facebook op in met hun gloednieuwe functie om mensen te leren kennen: Facebook Dating.
(Door Amber Rita Deckers en Anne de Nijs)

Anonieme reactie

Niemand moet het weten

Het voordeel aan Facebook Dating? Je komt nooit mensen tegen waarmee je bevriend bent. Dat is op datingapps als Tinder een ander verhaal. Daar kom je af en toe iemand tegen die je liever niet wou zien. Je krijgt wél mensen te zien met gemeenschappelijke vrienden, waardoor je kan inschatten welk vlees je in de kuip hebt. Handig! 

Girls, boys, girls

Een voorkeur voor jongens? Praat je eigenlijk veel liever met meisjes? Ontdek je graag iederéén op de app? Je krijgt voor je begint de optie te kiezen met welk geslacht je effectief kan matchen, wat een inclusieve en aangename optie is.

Facebook aka Cupido

Facebook Dating lijkt op het eerste zicht gewoon een simpele datingapp met precies dezelfde elementen als eender welke andere dating-of matchapps. Met onder andere de functie ‘Secret Crush’ onderscheiden ze zich daarvan.

Secret Crush geeft je als gebruiker de kans één van je vrienden toe te voegen als secret crush. Die crush krijgt via Facebook een melding dat iemand hen heeft toegevoegd als geheime liefde. Wanneer de ander jou ook toevoegt als geheime liefde kan je met hen chatten. Facebook speelt dus letterlijk matchmaker met jou en die vriend of vriendin.

Heb je meer dan één crush? Je mag in totaal tien mensen aanduiden, dus als je verliefd bent op tien mensen maak je tien keer kans. We zijn héél benieuwd of mensen deze functie gebruiken en welke koppels daaruit verder groeien…

Secret Crush is één van de intrigerende features op Facebook Dating.

Great minds think alike

Naast de knop van Secret Crush vind je op je startpagina nog twee knoppen: één met gemeenschappelijke evenementen en één met gemeenschappelijke groepen. Het blijft één van de handigere functies die geen enkele andere app kent. Je weet meteen dat je iets gemeenschappelijk hebt met die mensen. Misschien gaat het om een favoriete serie, een fandom, eenzelfde school of eenzelfde gemeente. Je hebt onmiddellijk een raakvlak met de mensen die je in dat deel van Facebook Dating vindt.

Egoboost, check

Op Facebook Dating voel je je minder onzeker dan de andere apps. De kans bestaat dat je bij andere apps naar links swipet en die andere persoon naar rechts swipet waardoor je de indruk krijgt dat je weinig of geen interessante matches krijgt. Deze verschijning is een andere manier waarop Facebook zich onderscheidt van andere datingapps. Je kan zien wie jou een likeje geeft en hen terug liken. Binnen de kortste keren heb je 30+ likes die op jou staan te wachten om een like terug te krijgen. Wees nu eerlijk, dat geeft je toch een beter gevoel dan andere datingapps? Je bent je véél bewuster van de mensen die je effectief leuk vonden, wat best een aangename egoboost is. 

Rode draad

Wat ons voornamelijk opviel toen we de app gebruikten, was dat veel van de kandidaten vergelijkbare kenmerken hadden. Ja, er waren veel jongens die onze feed overspoelden met halfnaakte foto’s of foto’s van hun auto, maar we kwamen ook regelmatig codeurs tegen, mensen die fan waren van Marvel of comics, die ontzettend hielden van gamen of die zichzelf rechtuit bestempelden als nerd. Is Facebook stiekem een zee vol nerd-vissen? Of durven ze het eindelijk aan een datingapp te gebruiken nu die in Facebook zit? Ons niet gelaten! Wij gebruikten ook geen datingapps tot deze verscheen.

Onze ervaringen

  • Amber (20)
  • Op zoek naar mensen om mee te chatten, vriendschap
  • Geïnteresseerd in mannen

De wondere wereld van oneliners

Datingapps. Als er één ding is waar ik al jaren netjes van wegloop, zijn het die apps. Enkele jaren geleden deed ik een poging op de app Yellow die gemaakt werd om met mensen te praten. Wat was mijn conclusie? Ik ben véél te achterdochtig om mensen daar te vertrouwen. Bij Facebook Dating bleek dat niet véél anders, maar toch een beetje. Ik had het gevoel dat mensen mij meer context gaven. Vele mensen vertelden in hun bio over hun hobby’s, hun favoriete eten, hun favoriete series terwijl je daar bij andere apps naar mag gissen. Als je het wil weten, vraag je het toch gewoon? Neen. Bedankt.

Mijn ervaring bij Facebook Dating was vrij positief al vroeg ik me af en toe af of mensen mijn bio wel hadden bekeken. Ik vermeldde duidelijk dat ik zocht naar vriendschap en niet naar mensen die begonnen met “Hey baby” of “Mag ik koken voor jou?” na een volle vijf minuten. Gelukkig zitten er effectief mensen tussen die gewoon eens een babbeltje willen doen De app maakt het ook heel gemakkelijk om niet meer te antwoorden als ze mij een flirterig bericht sturen en het gesprek plots een andere kant opgaat. Eén van de beste oneliners kan je hieronder lezen.

Anoniem gemaakt bericht

Na twee weken moet ik toegeven dat ik toch ook eens met meisjes wil beginnen te praten, dus misschien dat ik mij daar deze week eens toe zet. Eens zien wat daaruit komt.

Anoniem gemaakt bericht

Geduld is een schone deugd

  • Anne (21)
  • Op zoek naar een langetermijnrelatie
  • Geïnteresseerd in mannen en vrouwen

Datingapps geven me stress. Dat is mijn voornaamste vaststelling na het gebruiken van Facebook Dating. Ik besloot om te doen alsof ik een vaste relatie wou, maar daar heb ik mij toch serieus in vergist. Lang leve het single-zijn! Ik ben er niet voor gemaakt om mensen voortdurend te willen pleasen en ik ben te beleefd om ronduit saaie mensen de deur te wijzen. Conclusie: het was een vermoeiende rit. 

Het meest amusante aan dit hele avontuur was merken dat jongens naar ons beiden stuurden. Het was niet zomaar een gesprek aanknopen met twee meisjes, ze gebruikten zelfs dezelfde gespreksonderwerpen! Zo kon ik Amber al waarschuwen dat iemand met een vreemd verhaal over het meest gênante moment in zijn leven ging afkomen. Een kwartier later zou ze het ook te lezen krijgen. 

Wat me opvalt aan Dating is dat vrouwen duidelijk niet zo gemakkelijk praten. Ik had matches met zowel vrouwen als mannen, maar kreeg geen enkel berichtje van andere vrouwen. Dus bleef ik met mannen praten. Een tip voor hen: spreek een vrouw niet meteen aan met schat, dat is nogal opdringerig. Vaak was het moeilijk voor hen om te begrijpen dat ik niet na vijf berichtjes met hen wou afspreken (En nu zeker niet… Hallo, corona!?). En nee, een relatie wil ik ook niet zo snel. Geduld is een schone deugd. 

Facebook Dating was voor mij geen totale ramp, maar het kwam toch dicht in de buurt. Ik ben waarschijnlijk gewoon niet wanhopig genoeg voor het soort mensen dat erop zit.

Dit kan je ook interesseren

iPhone 12 kopen en upgraden? Of toch maar bij je oude iPhone blijven? Lees onze gids

De gloednieuwe generatie iPhone is al een tijdje uitgebracht. Je kan de nieuwe iPhone 12 mini op de kop...

Danna Paola’s ‘Calla Tú’ brengt je in zuiderse sferen

Danna Paola, beter bekend als Lu uit de Netflix Original Elite, verblijdt ons in 2021 met haar nieuwe album...

PS5 kopen? Gerucht: komende week wordt nieuwe lading PlayStation 5 verwacht bij Belgische en Nederlandse winkels

Het is eindelijk zover. Volgens geruchten wordt komende week een nieuwe levering van de PlayStation 5, de nieuwe generatie...

PS5 kopen? Deze week mogelijk nieuwe levering van lading PlayStation 5 in UK (en België en Nederland)

Het geduld van gamers wordt op de proef gesteld nu de nieuwe generatie spelconsole van Sony, de PlayStation 5,...

RECENSIE. ‘Bridgerton’ Seizoen 1 op Netflix: magie, charme en Britse accenten (★★★★)

Bridgerton, de eerste binge-waardige serie in lange tijd. Als je houdt van moderne muziek in een klassiek jasje, grootse...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees Meer