25 november 2020

Het coronavirus is nu ook zichtbaar vanuit de ruimte: bekijk het verlaten Venetië

Advertentie

-

Italië is een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. Ondertussen zijn er reeds zo’n 22.750 doden gevallen in het Zuid-Europese land. De gevolgen van het virus zijn nu ook vanuit de ruimte te zien, doordat het hele land in lockdown is.

In Italië zijn er reeds zo’n 172.000 besmettingen bekend met het coronavirus. Het land zit dan ook sinds maart in lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Dat betekent dat de 60 miljoen inwoners van het land zo veel mogelijk binnen blijven. Ook toeristen zijn er niet meer te vinden. 

Kalmte tijdens paasweekend

Die kalmte is nu ook vanuit de ruimte te zien. De Sentinel-2 satelieten, die de aarde observeren voor het Copernicus-programma van de ESA en de Europese Commissie, hebben beelden gemaakt van Venetië tijdens het paasweekend van 2019 en van 2020. 

Op de beelden valt meteen de afwezigheid van bootjes, gondels en cruiseschepen op, enkel politie patrouilleert op de waterlopen en pleinen in Venetië.

© bewerkte Copernicus Sentinel data (2019-20), verwerkt door ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Kalmte zorgt voor helderder water

Op andere beelden van de Copernicus Sentinel-2 satelliet (onderaan) is de drukte te zien voor de lockdown (meest recente beelden zonder wolken zijn van 20 februari). Op 11 maart werden de maatregelen strikter, maar is er nog steeds drukte. Op 19 maart was de lockdown volledig van kracht en is er quasi geen enkele boot te zien.

De natuur doet zijn voordeel met de afwezigheid van de mens. Door het gebrek aan scheepvaart tijdens de lockdown nam de helderheid van het water in Venetië fors toe. Dat komt doordat de afwezigheid van schepen ervoor zorgt dat sedimenten in het water naar de bodem zakken en daar blijven liggen. Daardoor lijkt het water helderder dan anders. 

V.l.n.r.: Venetië op 20 februari (voor lockdown), 11 maart (na lockdown) en 19 maart / © Copernicus Sentinel-2

BronESA

Dit kan je ook interesseren

Comédienne en actrice Serine Ayari nieuw in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: “Ik heb een wortelfobie”

Vanavond zit er opnieuw een nieuwe quizzer in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Comédienne en actrice Serine Ayari neemt...

Niels Albert en Valeska maken trouwdatum bekend in VIER-programma ‘Cook Ensemble’

Niels Albert en Valeska zijn al een tijdje verloofd. In VIER-programma 'Cook Ensemble' vroeg Jani wanneer het huwelijk gepland...

RECENSIE. ‘Black-Out’ is vermakelijk spannend, maar blijft in het donker achter (★★)

De sabotage van een kerncentrale zorgt voor een nationale stroompanne en alsof dat niet genoeg is, wordt op hetzelfde...

Kunstencentrum Vooruit kiest voor nieuwe naam, na geschil met sp.a: “Eenzelfde naam voor een kunstinstelling en een politieke partij is onwerkbaar”

De naamsverandering van politieke partij sp.a naar VOORUIT, zorgde voor onrust bij het gelijknamige Gentse kunstencentrum. Ze zullen daarom...

Fickle Friends brengt funky, dansbare single ‘Million’ uit

Fickle Friends waren twee jaar na het uitbrengen van hun debuutplaat klaar voor de volgende stap, maar daar stak...
Advertentie
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties