De iconische concerttempel Ancienne Belgique is onlangs nog bekroond tot drukst bezochte muziekclub van Europa, door vakblad Pollstar. Het hele jaar door is de zaal goed voor de beste Belgische en internationale acts. Wij sommen op wat er in april en mei voor moois te ontdekken valt. En nog fijner nieuws: wij mogen voor ieder concert een duo-ticket weggeven.

Turkish Psychedelica Night ft. Gaye Sy Akyol (19/4)

/ Tickets via Abconcerts.be /

Specialleke in ons lijstje is deze Gaye Sy Akyol. Sinds enige tijd is de indiescène een smaakvol snoepje rijker: Turkse psychedelica. Labels zoals Finders Keepers en Pharaway Sounds zorgen voor een herontdekking van het erfgoed. Hedendaagse acts zoals Gaye Su Akyol, Derya Yildirim, BaBa ZuLa en Altin Gün omarmen de stijl volop. Verwijzen doen ze naar de hoogdagen van de Turkse psychedelica uit de jaren ’60 en ’70, toen Anatolische rock en folk fusioneerde met Westerse rock-‘n-roll.

De muziek van Gaye Sy Akyol heeft zowel invloeden van haar Turkse roots als muziek van Joy Division, Nick Cave en Surf. Internationaal wordt ze bedolven onder lovende kritieken, zo zei Britse krant The Guardian: “A compelling and distinctive young Turkish singer. She deserves international success.”

Ron Gallo (21/4)

/ Tickets via Abconcerts.be /

Ronald James Gallo III zoals de man echt heet is een 31-jarige Amerikaanse rock muzikant en singer-songwriter. Met zijn mix van garage, punk, rock en psychedelica stond hij afgelopen zomer nog op Pukkelpop. Op 21 april brengt hij met zijn nieuwe ‘Stardust Birthday Party’ opnieuw een bezoek aan België. Ditmaal in de AB.

Tedeschi Trucks Band (23/04)

/ Tickets via Abconcerts.be /

De Amerikaanse rock- en blues band Tedeschi Trucks Band werd in 2010 opgericht door Susan Tedeschi en Derek Trucks. Tedeschi en Trucks die in het dagelijks leven een koppel vormen, maken een mengeling van blues, rock, soul, funk, gospel en jazz. Met hun eerste langspeler ‘Revelator’ wonnen ze een Grammy Award voor beste blues-album. Het bluesrockfonemeen staat op dinsdag 23 april in de AB.

GONDWANA 10 presents STUFF. + Portico Quartet + Matthew Halsall & The Gondwana Orchestrat + …  (27/04)

/ Tickets via Abconcerts.be /

In 2008 richtte Matthew Halsall het inmiddels befaamde Gondwana Records op. De trompetist, componist en producer bouwde een indrukwekkend internationaal label uit. Naar aanleiding van de 10e verjaardag trekt het label de wereld rond, dat bewijzen uitverkochte zalen zoals Roundhouse in Londen, Tokyo, Manchester en Berlijn. Op zaterdag 27 april palmen ze “the amazing AB in Brussels” in met o.a. kersverse signing STUFF., wide-screen minimalists Portico Quartet en de sublieme spirituele jazz van Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra. Terwijl zullen in de AB Club enkele jonge label-nieuwkomers zoals Noya Rao met hun ‘powerful electro-soul’, de Poolse klassiek geschoolde pianiste Hania Rani en Sunda Arc (ofte: 2/3 Mammal Hands) de Brusseleirs plezieren. Na afloop kruipen alle muzikanten nog achter de draaitafels voor een heus feest op de dansvloer!

Mark Guiliana Beat Music (+ BLOW 3.0) (30/04)

/ Tickets via Abconcerts.be /

De Amerikaanse drummer Mark Guiliana startte een aantal jaren geleden zijn eigen label ‘Beat Music Productions’. Deze meesterlijke drummer had zich ook al laten opmerken aan de zijde van pianist Brad Mehldau én met zijn project Beat Music sloeg hij ons helemaal acht