25 november 2020

KAART: Proximus lanceert als eerste operator 5G-netwerk: ook op Brussels Airport

-

Advertentie

Proximus zal als eerste operator in ons land een 5G-netwerk uitrollen, dat maakte het vanochtend bekend op een persconferentie in het kader van zijn 2022-strategie. Het netwerk zal vanaf woensdag in 30 gemeenten beschikbaar zijn.

Proximus lanceert morgen als eerste operator in België 5G, met een initieel bereik in meer dan 30 gemeenten verspreid over het hele land. Daarom maakt Proximus gebruik van spectrum in bestaande spectrumbanden, dat wordt gebruikt op bestaande antennes en binnen de huidige stralingsnormen. Ter gelegenheid van de lancering werd ‘Mobilus 5G unlimited’ gecreëerd, de eerste echt onbeperkte bundel op de Belgische markt, voor €49.99 per maand.

5G ‘light’

Het gaat niet om een echte 5G verbinding, maar eerder om een 5G ‘light’. De technologie zal hogere snelheden toelaten, maar doordat de licenties nog niet geveild zijn is het nog wachten op nieuwe 5G-antennes. De snelheid zou wel aanzienlijk hoger moeten liggen dan de huidige 4G-verbinding.

Bekijk de kaart met de dekking van het 5G-netwerk op de website van Proximus

Het bedrijf zal ook zijn glasvezelnetwerk versnel uitrollen, met de bedoeling 800.000 bijkomende woningen aan te sluiten tegen 2025, en zelfs 1 miljoen tegen 2026, ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Proximus vervroegt investeringen om een snellere en meer efficiënte fiberuitrol te garanderen, terwijl het ook op zoek gaat naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Dankzij deze versnelling wil Proximus 2.4 miljoen woningen op fiber aansluiten tegen 2025, in plaats van 2030. Het fibernetwerk van Proximus wordt vanaf nu ook gigasnel, met de lancering van een fiberoptie van 1 Gbps voor 15 EUR/maand.

Ook op de luchthaven zal je gebruik kunnen maken van 5G / © Brussels Airport

Ook 5G op Brussels Airport

Proximus en Brussels Airport sloten op dinsdag een overeenkomst die betrekking heeft op verschillende digitale gebieden. Zo zal Proximus de voorkeursleverancier zijn voor alle nieuwe IoT-oplossingen (IoT = Internet of things), bedoeld om de passagierservaring en de operationele efficiëntie te verbeteren. Daarnaast betreft het partnerschap de beveiliging van gegevens.

Tot slot zal Proximus de passagiersgebouwen voorzien van het publieke 5G-netwerk. Proximus zal van dit netwerk de eerste functionele 5G-site in België maken die toegankelijk is voor het publiek, inclusief de passagiers. Een paar maanden geleden heeft Brussels Airport al geïnnoveerd door een 5G-netwerk voor de luchthavenexploitanten te lanceren, bedoeld om hun operationele efficiëntie te verbeteren en andere technologische en operationele innovaties te ontwikkelen. Via het partnerschap met Proximus wil Brussels Airport een stap verder gaan en 5G, van zodra dit mogelijk is, ook aan zijn passagiers aanbieden, in het kader van het verbeteren van de passagierservaring.

Advertentie

Dit kan je ook interesseren

Nieuwe kandidaat in ‘De Slimste Mens ter Wereld’: Bockie De Repper wordt niet graag schattig genoemd

Vanavond zit er een nieuw gezicht in 'De Slimste Mens ter Wereld'. Internetfenomeen Bockie De Repper nemen het op...

Niels Albert en Valeska maken trouwdatum bekend in VIER-programma ‘Cook Ensemble’

Niels Albert en Valeska zijn al een tijdje verloofd. In VIER-programma 'Cook Ensemble' vroeg Jani wanneer het huwelijk gepland...

Sam Fender zorgt voor warm kerstnummer ‘Winter Song’

Sam Fender is er met kerstnummer om iedereen een hart onder de riem te steken. Het is een cover...

Dit waren de hoogtepunten van de American Music Awards (AMA’s) 2020

De American Music Awards 2020 vonden zondagavond plaats in het Microsoft Theatre in Los Angeles. De show stond garant...

Door technologie lijken Barack Obama en Oprah Winfrey in dezelfde ruimte te zitten voor talkshow

Een interview afnemen tijdens een pandemie met oud-president Barack Obama, zonder mondmaskers en op korte afstand van elkaar? Het...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties