Joren uit ‘Thuis’ gaat spoorlopen: ook voor acteurs indrukwekkende opnames

© VRT

‘Thuis’ stevent af op zijn seizoensfinale. Alvorens we de climax van verhaallijnen te zien krijgen, belooft deze week ook heel wat spannends te gebeuren. Vanavond zagen we een bloedstollende cliffhanger aan de spoorweg. Ook voor de acteur waren het indrukwekkende opnames.

In de aflevering van vanavond spijbelen Joren, Stan en Boris en gaan ze helemaal het slechte pad op. Nadat Bill een telefoontje van de school krijgt dat zijn zoon er niet is, gaan hij en Frank op zoek naar de jongens. Het wordt een hopeloze en lange zoektocht, maar uiteindelijk zien de twee de jongens zitten naast een spoorweg, al drinkend. Vol ontzetting spurt Bill naar zijn zoon – en hoort het belsignaal van de sporen niet…

Terwijl de slagboom naar omlaag gaat, snellen Stan en Boris nog over de sporen om Bill af te schudden. Joren twijfelt. Bill roept zijn zoon toe: ‘Niet doen!’ Maar Joren loopt toch, wankelend van de drank, onder de slagboom door richting de sporen. Helaas verliest hij zijn evenwicht en valt hij – tot afgrijzen van zijn vader, Stan en Boris – op de sporen neer. Bill spurt naar hem toe door de gesloten slagboom, de razende trein nadert… De toeter van de trein klinkt lang en hard. Wat is er gebeurd?

© VRT
© VRT

Samenwerking tussen Thuis en Infrabel

Voor deze scènes werkte Eén samen met Infrabel. De opnames lieten alvast een diepe indruk na op de cast. Zo vertelt Pol Goossen (Frank): “Dit was een van de spectaculairste en spannendste Thuis-opnames die ik de voorbije 23 jaar meegemaakt heb. De trein die met een rotvaart voorbij me reed, was wel beangstigend. Die kracht, dat lawaai, dat niets ontziende…”

Infrabel zorgde ervoor dat de opnames op de sporen en met de trein in een veilige omgeving konden gebeuren: de opnames vonden plaats in Jemeppe-sur-Sambre op sporen die door Infrabel speciaal ter beschikking werden gesteld. Infrabel zelf is enorm tevreden dat het gevaar rond spoorlopen op deze manier aandacht krijgt. Om jongeren nog beter met hun boodschap te bereiken, werken ze voor hun voorlichting rond spoorlopen vanaf nu met deze scènes uit Thuis. Ook voor ‘The floor’, een virtual reality-installatie van Infrabel die jongeren een levensechte ervaring rond spoorlopen biedt, zal gebruik worden gemaakt van de scènes uit Thuis.

© VRT / Sofie Silbermann

Hans Roggen, producer van Thuis“De samenwerking met Infrabel geeft ons de unieke kans om een spectaculaire aflevering te maken als aankondiging van de seizoensfinale volgende week. De bulderende kracht van die trein maakte op iedereen van de cast en crew een zware indruk. Spoorlopen en het negeren van de slagbomen, én de zware menselijke en financiële gevolgen hiervan, hebben we in krachtige verhalen kunnen verwerken voor Thuis.” 

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel: “Kijkers van Thuis weten dat maatschappelijke thema’s regelmatig aan bod komen in deze populaire reeks. Voor Infrabel een ideale springplank om een onderwerp zoals spoorveiligheid extra op de agenda te zetten. Sensibiliseren in de best bekeken tv-reeks van Vlaanderen, dat is een kans die we niet wilden missen. Daarom contacteerden we de programmamakers. Fictie en realiteit slaan nu de handen in elkaar. Als er door deze bijzondere samenwerking, tussen openbare zender en spoorinfrastructuurbeheerder, nog maar één slachtoffer van spoorlopen kan vermeden worden, is onze missie geslaagd.”

© VRT / Sofie Silbermann

Dat spoorlopen nog steeds een groot probleem is, bewijzen de cijfers van Infrabel. Dit jaar waren er van januari tot mei al 353 meldingen van spoorlopen, met één dode en drie zwaargewonden tot gevolg. Spoorlopers veroorzaken daarnaast gemiddeld 6 uur vertraging per dag voor het treinverkeer. In 2018 waren er 768 gevallen van spoorlopen, met 4 dodelijke slachtoffers en 6 zwaargewonden. Ook aan overwegen wordt er niet genoeg opgelet: van januari tot mei 2019 waren er 21 ongevallen, met 4 dodelijke slachtoffers. Vorig jaar waren er 38 ongevallen aan overwegen met 9 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden. Er is dus geen twijfel dat spoorlopen nog steeds een groot maatschappelijk probleem is.

Hoe beleefden de Thuis-acteurs de opnames bij de treinsporen?

De hele Thuis-crew streek twee dagen in Jemeppe-sur-Sambre neer voor de opnames. Lennart Lemmens (Stan), Pol Goossen (Frank), Mathieu Carpentier (Joren), Günther Samson (Bill) en Thomas De Smet (Boris) waren, net als de medewerkers achter de schermen, erg onder de indruk van de opnames.

Lennart vond het draaien op een treinspoor een bijzondere ervaring: “Ik ben iemand die liever vier keer rondkijkt voor ik de weg of een treinspoor oversteek. De opnames vond ik dus heel spannend: we moesten gewoon de spoorsignalen negeren en doorgaan. Heel eng. Ik heb me na de opname van de scène snel uit de voeten gemaakt.”

© VRT / Sofie Silbermann

Voor Pol waren het intense opnames. Hij stond erg dicht bij een voorbijrazende trein. “De opnames waren heel goed voorbereid. Het is niet makkelijk om geloofwaardige beelden te maken met een echt treinstel dat met hoge snelheid moet voorbij razen. Ik vind het waardevol dat dit thema in Thuis aan bod komt. Of het zoden aan de dijk zal brengen om mensen te doen inzien dat ze zich beter niet gedragen als ‘kiekens-zonder-kop’, is niet met zekerheid te voorspellen. Bepaalde gedragingen van de mensheid zijn nu eenmaal moeilijk uit te roeien. Andere dieren voelen gevaar zonder uitzondering instinctief aan, het dier ‘mens’ is blijk