24 januari 2021

CIJFERS. Zevendaagse gemiddelde daalt naar 14.235 besmettingen per dag, aantal ziekenhuisopnames nog steeds erg hoog

Advertentie

-

De eerste kentering is zichtbaar in de besmettingscurve. Het zevendaagse gemiddelde daalt voor het eerst in lange tijd. Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen 14.235 besmettingen genoteerd, dat is een daling met 4%.

“Begin deze week zagen we de eerste lichtpuntjes in de cijfers en deze trend lijkt zich gelukkig door te zetten”, stak viroloog Steven Van Gucht van wal tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. “De besmettingscijfers stabiliseren en de ziekenhuisopnames stijgen minder snel. Deze vertraging komt echter geen dag te vroeg”, vulde hij aan. Zo werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 14.235 besmettingen genoteerd per dag, dat is een daling met 4%.

Na Brussel is nu ook in Antwerpen, Limburg en Luik een dalende trend te zien in het aantal nieuwe bevestigde besmettingen. “In andere provincies zien we wel nog toenames, maar die zijn beduidend minder hoog dan de voorbije weken. De hoogste toename zien we voorlopig nog in West-Vlaanderen, met 13%”, legde Steven Van Gucht uit.

Ziekenhuizen

“We zijn nog niet uit de gevarenzone. De ziekenhuiscijfers blijven echter toenemen, maar gelukkig minder snel”, vertelde Van Gucht. Gisteren werden nog wel een recordaantal van 877 COVID-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Op dinsdag 3 november lagen 7.485 COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen, 1.351 bedden worden ingenomen op intensieve zorgen. Steven Van Gucht waarschuwde wel dat de cijfers nog de komende dagen zullen doorstijgen. Het aantal patiënten op intensieve zorgen verdubbelt momenteel om de 12 dagen.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft verder toenemen, maar minder snel. Gemiddeld waren 136 overlijdens per dag te betreuren (+122%) in de afgelopen week, op vrijdag 30 oktober werd een uitschieter genoteerd met 178 overlijdens op één dag. 

Positiviteitsratio

Tussen 25 oktober en 31 oktober werden 429.544 testen uitgevoerd, oftewel een dagelijks gemiddelde van 61.363 testen. Gemiddeld is 28,8% van de testen in ons land positief.

In de provincie Luik is 48,7% van de uitgevoerde testen positief (!), Henegouwen volgt met 42%, Namen 38,6%, Waals-Brabant 37%, Brussel 36,8%, Luxemburg 32,5%, Vlaams-Brabant 22,8%, Antwerpen 19,1%, West-Vlaanderen 19,1%, Oost-Vlaanderen 18,2% en Limburg 15,6%. De Duitstalige gemeenschap telt ook recordcijfers met 43,7% van de uitgevoerde testen (705 positief op 1.614 uitgevoerde testen) die positief blijken te zijn. 

Hou er rekening mee dat enkel nog mensen met symptomen getest worden sinds afgelopen woensdag (21/10), waardoor de positiviteitsratio hoger ligt dan normaal.

Dit kan je ook interesseren

PS5 kopen? Gerucht: komende week wordt nieuwe lading PlayStation 5 verwacht bij Belgische en Nederlandse winkels

Het is eindelijk zover. Volgens geruchten wordt komende week een nieuwe levering van de PlayStation 5, de nieuwe generatie...

PS5 kopen? Deze week mogelijk nieuwe levering van lading PlayStation 5 in UK (en België en Nederland)

Het geduld van gamers wordt op de proef gesteld nu de nieuwe generatie spelconsole van Sony, de PlayStation 5,...

RECENSIE. ‘Bridgerton’ Seizoen 1 op Netflix: magie, charme en Britse accenten (★★★★)

Bridgerton, de eerste binge-waardige serie in lange tijd. Als je houdt van moderne muziek in een klassiek jasje, grootse...

Danna Paola’s ‘Calla Tú’ brengt je in zuiderse sferen

Danna Paola, beter bekend als Lu uit de Netflix Original Elite, verblijdt ons in 2021 met haar nieuwe album...

iPhone 12 kopen en upgraden? Of toch maar bij je oude iPhone blijven? Lees onze gids

De gloednieuwe generatie iPhone is al een tijdje uitgebracht. Je kan de nieuwe iPhone 12 mini op de kop...
Advertentie
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees Meer

HET WEER

Brussel
half bewolkt
0.9 ° C
1.1 °
0.6 °
93 %
5.1kmh
75 %
zo
3 °
ma
4 °
di
4 °
wo
7 °
do
11 °
Advertentie

Recent