25 november 2020

Deze strengere maatregelen werden genomen door de Nationale Veiligheidsraad tegen COVID19

-

Advertentie

Dinsdagavond zat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om versterkte maatregelen te bespreken in de strijd tegen het coronavirus. Zo dient vanaf nu contact met de buitenwereld maximaal beperkt te worden.

Afgelopen week kondigde de overheid drastische maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo dienden bijvoorbeeld café’s en restaurants de deuren te sluiten. Nu worden deze maatregelen versterkt, in de hoop de besmettingscurve te doen afvlakken. De maatregelen benadrukken vooral de ernst van de situatie en dienen ertoe om een meer striktere naleving bij de bevolking te bekomen. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om vrienden uit te nodigen of niet-essentiële contacten te hebben.

Maximaal thuis blijven

Zo dienen burgers maximaal thuis te blijven en dient contact met de buitenwereld vermeden te worden. Er zijn hierop enkele uitzonderingen zoals: werk, essentiële verplaatsingen (voeding, apotheek, benzinestation). Andere verplaatsingen dienen vermeden te worden. Een frisse neus halen blijft mogelijk, hetzij het liefst in eigen tuin. Sporten buitenshuis in gezelschap van een familielid of vriend(in) is nog steeds toegelaten, al dienen de regels m.b.t. ‘social distancing’ strikt nageleefd te worden.

Er dient maximaal gebruik gemaakt te worden van telewerken. De bedrijven die niet aan thuiswerk kunnen doen, kunnen open blijven, hetzij indien ze de regels voor ‘social distancing’ volgen. Er zal strikt op de naleving toegekeken worden. Niet-naleving zal tot hoge boetes leiden, aldus de premier. Sectoren die een essentiële dienst verrichten zijn een uitzonderingscategorie.

Niet-essentiële winkels gesloten

Alle niet-essentiële winkels sluiten de deuren, zo blijven enkel (dieren)voedingswinkels, apotheken en krantenwinkels open. Supermarkten dienen de toegang te beperken tot één persoon per tien vierkante meter. Een supermarktbezoek mag niet langer duren dan 30 minuten om wachttijden te vermijden. Nachtwinkels dienen de deuren te sluiten om 22 uur. Openbare markten worden nu ook gesloten, dat was voordien niet het geval. Enkel voedingskramen die essentieel zijn voor een bepaald gebied mogen openblijven. Een kapsalon mag slechts één klant per keer toelaten.

Verder werd benadrukt dat ook het openbaar vervoer deze regels strikt zal naleven. Zo is dient een afstand van 1,5 meter tussen de reizigers gerespecteerd te worden. Eerder werd al opgeroepen om enkel de strikt noodzakelijke verplaatsingen met het openbaar vervoer te doen.

Premier Wilmès benadrukt dat we zorg moeten dragen om de (mentale) gezondheid van familieleden, wat tegenwoordig op afstand dient te gebeuren. Het gaat slechts om een tijdelijke fysieke afstand. “Social distancing is niet gelijk aan sociale afkoppeling”, aldus de premier. ” De maatregelen gaan vanaf woensdagmiddag in en gelden tot en met 5 april.

Advertentie

Dit kan je ook interesseren

Fickle Friends brengt funky, dansbare single ‘Million’ uit

Fickle Friends waren twee jaar na het uitbrengen van hun debuutplaat klaar voor de volgende stap, maar daar stak...

Tot ieders verbazing werd The Weeknd voor geen enkele Grammy genomineerd: “Grammy’s blijven corrupt”

De Canadese zanger The Weeknd is voor geen enkele Grammy Award genomineerd. Dat leidt bij fans en bij de...

Dit waren de hoogtepunten van de American Music Awards (AMA’s) 2020

De American Music Awards 2020 vonden zondagavond plaats in het Microsoft Theatre in Los Angeles. De show stond garant...

Miley Cyrus en Dua Lipa brengen single ‘Prisoner’ uit: beluister hem hier

De langverwachte samenwerking van Miley Cyrus en Dua Lipa is er en die moet je beluisteren. ‘Prisoner’ komt vergezeld...

Blozend warm dansen op ‘Champagne Promises’ van ANIMAL ft. Rebecca & Fiona

Vandaag hebben we een nieuwe dansbare song voor je klaarstaan in onze Must Discover. Het weekend inzetten doen we...
Abonneren op
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lees Meer